1891: Ensimmäinen Nissen-optikkoliike

Tanskalainen Christian Carl Nissen perusti ensimmäisen Nissen-myymälän Helsingin Kluuvikadulle Kämpin kulmaan vuonna 1891. Kyseessä oli Helsingin kolmas optikkoliike. Puitteet olivat varsin vaatimattomat: siinä missä kilpailijoilla oli tilavat ja tyylikkäät myymälät, Nissen-kulmapuoti muistutti lähinnä kioskia.Se, mikä menetettiin kilpailijoille komeissa puitteissa, voitettiin kuitenkin asiakaspalvelun laadulla. Isänsä optikkoliikkeessä ammattinsa oppineella Christian Nissenillä oli myös hallussaan sellaista hienomekaniikan osaamista, jota kilpailijoita puuttui, ja siten Nissen pystyi palvelemaan asiakkaitaan kilpailijoitaan monipuolisemmin. Christian Nissen oli myös asiakkaidensa tarpeet huomioiva asiakaspalvelun mestari.

Nissenin liiketoiminta osoittautui vaatimattomasta lähtöasetelmastaan huolimatta varsin menestyksekkääksi. Kioskin kokoisesta myymälästä päästiin muutaman vuoden sisällä muuttamaan tilavampiin tiloihin Pohjois-Esplanadille ja jo 1910-luvulle tultaessa Nissen oli kasvanut alan suurliikkeeksi. Nykyisellään Nissenillä on 50 myymälää ympäri Suomen.

Nissenin avajaisilmoitus Nya Pressen -lehdessä joulukuun 6.päivänä 1891. HY:n kuvalaitos.

1903: Ensimmäinen silmälaseja myyvä Instrumentarium

Vuonna 1900 Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin jäsenet perustivat Oy Instrumentarium AB:n tuomaan maahan terveydenhuoltoalan välineitä. Ensimmäinen myymälä perustetaan Helsinkiin vuonna 1901.

Instrumentarium ryhtyy myymään silmälaseja vuonna 1903, ja vuonna 1904 Mikonkadulla sijaitsevaan liikkeeseen luodaan silmälaseja varten erillinen ”optillinen osasto”.

Instrumentarium Oy:n henkilökunta vuonna 1913. HY:n kuvalaitos.

1910-1930-luvut: sivuliikkeitä perustetaan

1910-1920-luvuilla silmälasiliikkeitä on Suomessa vielä harvassa: esimerkiksi Viipurissa silmälaseja myyvät vain kellosepät. Instrumentarium perustaa Viipuriin silmälasimyymälän Karjalan lääkäripiirin pyynnöstä vuonna 1923.

Helsingin pääliike muuttaa vuonna 1930 osoitteeseen Aleksanterinkatu 15, jossa Instrumentarium-myymälä palvelee edelleenkin.

Viipurin sivuliikkeen sisäänkäynti Aleksanterinkatu 10:ssä 1920-luvun puolivälissä.

Sotavuodet 1939-1944

Talvisodan ja jatkosodan aikana Instrumentariumilla oli sairaanhoitotarvikkeita toimittavana yrityksenä tärkeä rooli armeijan huollossa. Koska armeijalle tärkeät toimitukset piti turvata ilmapommituksilta, Helsingin Instrumentarium evakuoitiin sotavuosina kaksi kertaa. Talvisodan aikana Helsingin pääkonttori siirrettiin Seinäjoelle ja jatkosodan aikana Nakkilaan.

Sodan päättymisvuonna 1944 Instrumentarium työllisti 76 henkilöä.

Jatkosodan jälkeen oli pulaa kaikesta. Vaikka sota oli päättynyt syksyllä 1944, Aleksin Instrumentariumin edessä jonotettiin silmälaseja vielä vuonna 1946.

1940-50-luvut: Myymäläverkosto laajenee suurimpiin kaupunkeihin

Instrumentariumin myymäläverkosto oli sodan jälkeen vahvassa kasvussa. Ketju laajeni suurimpiin kaupunkeihin: Turkuun, Hämeenlinnaan, Tampereelle, Rovaniemelle, Lappeenrantaan, Poriin ja Jyväskylään. 

Instrumentarium vakiinnutti sodanjälkeisinä vuosina johtavan asemansa silmälasien vähittäiskaupassa. Elintason noustessa yhä useampi silmälaseja tarvitseva pystyi myös hankkimaan tarvitsemansa lasit, eikä ”rillipäisyyteen” suhtauduttu enää yhtä varauksellisesti kuin ennen.

Viipurin Instrumentarium-myymälä evakuoitiin Kuopioon vuonna 1944. Kuvassa Kuopion Instrumentariumin näyteikkunat vuonna 1950.

1960-luku: Kasvu jatkuu

Vuonna 1960 Helsingissä oli jo kuusi Instrumentarium-myymälää. Uusi Kaivokadulla sijaitseva myymälä toimi usean vuoden ajan Instrumentariumin toimintaa esittelevänä näyteikkunana. 1960-luvun lopulle asti lähes kaikissa myymälöissä myytiin terveydenhoidon tuotteita sairaala-asiakkaille. Kaivokadun myymälässä oli myös mm. fotopiste, jalkahoitola, lastenhoitovälineiden myymälä sekä sairaalakalusteiden ja suurkeittiökojeiden myyntinäyttelyt.

Näkymä Kaivokadun myymälästä Helsingin Rautatieasemalle

1961: Laki optikon toiminnan harjoittamisesta

Silmälasikauppa ja muu optinen toiminta siirtyi Suomessa 1950- ja 1960-lukujen aikana vähitellen kello- ja kultasepänliikkeiltä alan erikoisliikkeille, joista Instrumentarium oli jo 1960-luvulla suurin. 

Erikoisliikkeiden asema vahvistui, kun vuonna 1961 tuli voimaan laki optikon toimen harjoittamisesta. Lain myötä ainoastaan silmälääkärit ja lääkintöhallituksen laillistamat optikot saivat sovittaa ja määrätä silmälaseja sekä harjoittaa silmälasien vähittäiskauppaa.

Näöntarkastustilanne Varkauden Instrumentariumissa 1960-luvulla

1964-1978: Instrumentariumin optisen alan ammattioppilaitos

1960-luvulla optisen alan työvoimapula hankaloitti uusien Instrumentarium-liikkeiden perustamista. Instrumentarium perustikin vuonna 1964 oman optisen alan ammattioppilaitoksen Helsingin Vallilaan. Toiminta oli vilkkainta 1970-luvulla, jolloin optisen alan ammattioppilaitoksessa opiskeli parhaimmillaan 140 opiskelijaa. 1960-luvulta aina vuoteen 1974 asti Instrumentariumin oppilaitoksissa saattoi kouluttautua myös jalkojenhoitajaksi. 

Vuonna 1978 optinen koulutus siirrettiin valtion hoidettavaksi. Nykyään optikon koulutusta tarjotaan ammattikorkeakouluissa. Instru optiikka Oy:n koulutustoiminta jatkuu henkilöstölle tarjottavilla täydennyskoulutuksilla ja erikoiskursseilla.

Opetustilanne Instrumentarium Oy:n Optikko-opistossa vuonna 1964

1960- ja 1970-lukujen taite: valintamyymälästä erikoiskaupaksi

Instrumentariumin kaikki sivuliikkeet muuttuivat 1960- ja 1970-lukujen taitteessa optiikkamyymälöiksi. 1960-luvulla elintason nousun myötä kiihtyvä kulutus synnytti valintamyymäläketjut ja laajensi vähittäiskaupan tuotevalikoimia. Instrumentariumin myymälöiden tavaravalikoimaa karsittiin ja tarjontaa keskitettiin erikoistuotteisiin: optiikkaan ja niihin terveydenhoitotuotteisiin, joita ei löytynyt tavaratalojen ja muiden vähittäistavarakauppojen valikoimista. Nykyisin Instrumentariumin Hyvän Olon valikoima kattaa laajan valikoiman hyvinvointia edistäviä tuotteita terveyden monitoroinnista jalkojen hyvinvointiin.

Töölön Instrumentariumin 1960-luvun tuotevalikoimaa

1970-1979: Myymälämäärä tuplaantui

Instrumentariumin myymäläverkko laajentui 1970-luvun aikana koko maan kattavaksi, tiheäksi verkostoksi. Vuosien 1970-1979 aikana Instrumentariumin myymälämäärä lähes kaksinkertaistui 35:stä 67:ään.

Näkymä Turun Instrumentarium-myymälästä 1970-luvulla

1978: Nissen-ketjun osto

Vuonna 1978 ostettiin viisi myymälää kattanut Nissen-ketju. Ensimmäinen Nissen-liike perustettiin Helsingin Kluuvikadulle jo vuonna 1891. Nykyisin Nissen-ketju on kasvanut 54 myymälän valtakunnalliseksi ketjuksi. Uusin Nissen-myymälä avattiin maaliskuussa 2014 Helsingissä Lasipalatsiin.

1980-luvun alun Nissen-mainontaa

1988: Myymälöiden määrä ylitti 100:n

Instrumentarium-ketju laajentui vahvasti 1980-luvulla. Kasvua haettiin paitsi perustamalla uusia myymälöitä, myös hankkimalla kilpailevia myymälöitä ja pienempiä myymäläketjuja. Vuonna 1985 myymälöitä oli jo 84, sadan myymälän raja rikkoutui vuonna 1988.

1980-luvun kanta-asiakasmainontaa

1993: Laajentuminen Viroon

Instrumentarium perusti optiikan vähittäiskauppaketjun Viroon vuonna 1993. Instruest-nimellä aloittaneesta ketjusta tuli nopeasti yksi maan merkittävimmistä silmälasien myyjistä. 

Nykyisin Instrumentariumilla on 22 prosentin markkinaosuus Viron silmälasikaupasta ja maassa on 16 Instrumentarium-myymälää.

1995: Keops-ketju ostetaan

1990-luvulle tultaessa kuluttajat halusivat entistä enemmän ilmentää yksilöllisiä makutottumuksiaan myös silmälasivalinnassaan. Instrumentarium- ja Nissen-ketjuja täydentämään hankittiin kesällä 1995 erikoismalleihin keskittynyt 11 myymälän Keops-ketju. Kolmen erilaisen ketjun avulla pystyttiin nyt palvelemaan hyvin suurta kuluttajajoukkoa ja vastaamaan yhä yksilöllisemmiksi käyneisiin kulutustottumuksiin. 

Nykyisellään Keops-myymälät tarjoavat yksilöllistä silmälasimuotia neljällä paikkakunnalla: Helsingissä, Espoossa, Oulussa ja Tampereella.

Keopsin myymälä Helsingin Etelä-Esplanadilla

2002: Instru optiikka Oy perustetaan

Vuoden 2002 marraskuussa vahvistettiin Instrumentarium Oyj:n optiikkaryhmän myynti hollantilaiselle Pearle Europe -konsernille. Yritysjärjestelyn myötä perustettu Instru optiikka oy on Pohjoismaiden johtavia optiikan vähittäismyyntiketjuja. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja olemme markkinajohtajia Suomessa ja Virossa. Suomessa on myymälöitä yhteensä 170 ja Virossa 16. 

Euroopan optiikan alan johtavalla Pearle Europe -ryhmällä on 1,5 miljardin euron liikevaihto ja yli 2780 optikkoliikettä 27 maassa. Pearle Europe -ryhmittymän optikkoliikkeissä vierailee joka päivä 250 000 asiakasta; vuodessa asiakaskäyntejä on 76 miljoonaa. Osallisuus Pearle Europen maailmanlaajuisessa osaamisverkostossa vahvistaa Instru optiikka Oy:n optisen alan edelläkävijyyttä.

Pearle Europe -ryhmittymän optiikkaketjut Euroopassa.

2007: Instrumentarium aloittaa franchising-liiketoiminnan

Instru optiikka Oy käynnisti vuoden 2007 lopulla franchising-liiketoiminnan laajentaakseen myymäläverkostoaan ja tuodakseen Instrumentariumin palvelut entistä lähemmäksi suomalaisia kuluttajia. Ensimmäiset franchise-kauppiaat liittyivät ketjuun kesällä 2008, nykyisellään franchise-liikkeitä on 17. 

Franchise-toiminta Instrumentarium-ketjussa on osoittautunut menestyksekkääksi ja tulokselliseksi. Optisen alan luotetuimman ja tunnetuimman brändin alla toimiminen luo turvalliset puitteet oman liiketoiminnan kehittämiselle. Lisäksi Instru optiikka Oy:n osallisuus Pearle Europe -konsernin 2780 myymälän ostoryhmässä takaa franchise-kumppaneille erittäin kilpailukykyiset tukkuhinnat. 

Instrumentariumin franchise-liikeverkoston kasvu jatkuu vahvana myös vuonna 2010.

Franchise-pohjalta toimiva Instrumentarium Lieto

2008: Nissen-konsepti uudistuu

Nissen-ketjun konsepti uudistettiin keväällä 2008 vastaamaan entistä paremmin hintatietoisten ja vaihtelunhaluisten kuluttajien tarpeisiin.

Uudistuksen myötä hinnoittelussa siirryttiin yksinkertaiseen hinnoittelumalliin, jossa kehykset on jaettu muutamaan hintaryhmään ja peruslinssit kuuluvat aina kehysten hintaan. Linssipakettiemme hinnat ovat markkinoiden edullisimmat.

Konseptiuudistuksen yhteydessä Nissen-myymäläkonsepti muutettiin tukemaan kehysten helppoa valintaa. Myymälöissä on panostettu helppoon ja sujuvaan asiointiin ja selkeästi ryhmitellyistä, pakettihinnoitelluista tuotteista löytyy jokaiselle kukkarolle ja jokaiseen tyyliin sopiva ratkaisu. Nissen-liikkeissä tarjotaan aivan uudenlaista edullista, helppoa ja innostavaa silmälasien ostotapaa.

Konseptimuutoksen tukemana Nissen on vakiinnuttanut asemansa markkinoiden edullisimpana silmälasiliikkeenä.

Uuden konseptin Nissen-myymälä Raision Kauppakeskus Myllyssä

Instrumentarium valitaan optisen alan Luotetuimmaksi Merkiksi

Optinen ala on ollut osa Valittujen Palojen Luotetuin merkki -tutkimusta vuodesta 2006 lähtien. Tutkimuksessa kysytään noin 1 500 suomalaiskuluttajalta mihin tuotemerkkeihin he luottavat. Instrumentarium on äänestetty luotetuimmaksi optikkoliikkeeksi vuosi vuoden jälkeen. Suomalaiset kuluttajat arvostavat tutkimuksen mukaan erityisesti Instrumentariumin korkeaa laatua ja tuotekuvaa. 

Instrumentarium haluaa erottautua optisella alalla laadun lähettiläänä – optikkona, joka välittää. Korkean asiakasuskollisuuden ja -tyytyväisyyden ilmentämä luottamus onkin Instrumentariumille erittäin suuri ilon ja ylpeyden aihe.

2010: Suomessa yli 170 myymälää

Suomessa on nyt 118 Instrumentarium-myymälää, 50 Nissen-myymälää sekä neljä Keops-liikettä. Virossa Instrumentarium-liikkeitä on 16. 

Kasvu jatkuu edelleen vuonna 2010: sekä Instrumentariumin että Nissenin tavoitteena on tuoda palvelunsa yhä uusille paikkakunnille, lähemmäksi suomalaista kuluttajaa.

2011: Instru optiikka Oy:n taustalla entistä vahvempi organisaatio

Vuoden 2011 alussa Instru optiikan emoyhtiö Pearle Europe yhdistyi suuren optisen alan maailmanlaajuisen toimijan, GrandVision S.A.:n kanssa. Uuden maailmanlaajuisen konsernin nimeksi tuli GrandVision B.V. Yhdistyminen vahvistaa Instru optiikka Oy:n asemaa optisen alan edelläkävijänä entisestään. 

Vuonna 2015 yritys listautui pörssiin ja  tällä hetkellä GrandVision N.V.:lla on 3,2 miljardin euron liikevaihto ja yli 6 100 optikkoliikettä yli 44 maassa.