Kuva, miltä glaukoomapotilaan supistunut näkökenttä näyttää

Yksikään näöntarkastus ei ole turha – monet jopa sokeuttavat silmäsairaudet ovat aluksi täysin oireettomia

Maailman glaukoomaviikkoa vietetään tänä vuonna 12.-18.3. Glaukooma on näköhermoa vaurioittava etenevä sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa vakavaan näön heikentymiseen ja jopa sokeutumiseen. Sairaus on alkuvaiheessa oireeton, joten säännöllinen silmien tutkimus on edellytys varhaiseen taudin havaitsemiseen sekä hoidon aloittamiseen.

Glaukooma aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermon päähän, josta seuraa näkökenttäpuutoksia. Taudin edetessä näkökenttä voi supistua niin sanotusti putkinäöksi. Useissa tapauksissa näköhermon vaurioituminen liittyy kohonneeseen silmänpaineeseen. Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa sukurasite, voimakas likitaitteisuus, ikä ja kortisonin pitkäaikainen käyttö.

”Haluamme tarjota laadukkaita palveluita aina ensimmäisistä optikon tekemistä tarkistuksista silmälääkäripalveluihin saakka. Jotta oireettomanakin alkavat silmäsairaudet havaitaan ajoissa, on tärkeää saada selville lähtötilanne ja seurata silmien terveyttä säännöllisesti. Käymmehän me hammaslääkärilläkin tasaisin väliajoin läpi elämän – sama rutiini olisi hyvä saada myös silmien terveydestä huolehtimiseen”, kommentoi Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila.

”Silmänpaineen mittaamisen lisäksi silmänpohjakuvaus ja erityisesti hermosäiekerroksen kuvaus OCT:lla, eli silmän rakenteiden valokerroskuvauksella, auttavat seulomaan glaukooman merkkejä. On hyvin yksilöllistä, millaista silmänpainetta silmä sietää. 30-50% glaukoomapotilasta silmänpaine on niin sanotusti normaali, mutta silti silmässä tapahtuu muutoksia. Tämän vuoksi säännölliset tutkimukset ovat ensisijaisen tärkeitä”, kertoo Instru Optiikan konsultoiva optometristi Ritva Kahlos.

Glaukooma on elämänlaatuun vaikuttava sairaus. Se tuhoaa näkökenttää hitaasti ääreisnäöstä lähtien, eikä esimerkiksi ajokortin näkövaatimukset eivät enää täyty, kun näkökettä muuttuu liian kapeaksi. Lisäksi se vaikeuttaa liikkumista ja rajoittaa harrastuksia – esimerkiksi pallopelit, elokuvat tai teatteriesitykset voivat olla haastavia seurattavia, kun näkökenttä supistuu.

”Jokaisesta kuvasta ja tutkimuksesta on hyötyä. Jos pääsemme vertaamaan tutkimustuloksia aiemmilta käyneiltä, antaa se enemmän informaatioita silmistä kuin yksi yksittäinen kuva. Glaukooman ennuste on sitä parempi mitä aiemmin se havaitaan. Menetettyä ei saa takaisin, mutta taudin etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää, mitä aiemmin diagnoosi saadaan tehtyä”, Kahlos jatkaa.

Suosittelemme näöntarkastusta vähintään kahden vuoden välein riippumatta siitä onko sinulla oireita tai todettuja silmäsairauksia. Jos olet yli 40 vuotias ja suvussasi on ollut glaukoomaa, suosittelemme silmälääkärillä käyntiä. Glaukoomadiagnoosin tekee aina silmälääkäri.

Lisätietoja:
Veera Aalto, Viestintäpäällikkö, Instru Optiikka Oy
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2022 Instru Optiikan liikevaihto oli 105 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste