Ray-Ban-aurinkolasit

Älä jätä silmälaseja kuumaan autoon – linssit voivat vaurioituvat peruuttamattomasti

Yksi silmälasien tavanomaisimmista vaurioista on lämpövaurio.

Aurinkoisten päivien lisääntyessä ja lämpötilojen noustessa on tärkeää huomioida nopeasti nousevat auton sisälämpötilat. Kuuma auto ei ole vaarana ainoastaan lapsille ja lemmikeille, vaan se aiheuttaa helposti myös silmälasien linsseihin lämpövauroita. Auton kojelauta, jolle lasit on helppo jättää odottamaan, on usein tumma ja sen pintalämpötila nousee jopa kuumaa sisäilmaakin korkeammaksi.

”Optisessa muovissa lämpölaajeneminen alkaa jo noin 60 asteen lämmössä, mikä tarkoittaa sitä, että korkealle lämpötilalle altistuessaa linssit alkavat laajentua. Linssien pinnoitekerrokset eivät kuitenkaan laajene mukana, vaan ne alkavat irrota linsseistä. Linssipinnotteisiin syntyy lämpövaurio, joka ei ole korjattavissa”, kertoo Instru Optiikan linssien tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Lämpövaurio tulee usein esiin juovina tai hilseilynä linssin pinnassa. Kun linssin pinta vaurioituu, se ei enää suojaa linssejä naarmuuntumiselta eikä heijastamaton pinta enää toimi – linssit näyttävät tahraisilta ja ovat käytännössä käyttökelvottomat. Linssien lämpövaurioita ei ole mahdollista korjata vaan ainoa vaihtoehto on tilata silmälaseihin uudet linssit. Myös muovikehykset pehmenevät kuumuudessa, jolloin ne saattavat muuttaa muotoaan niin, että istuvuus kasvoilla kärsii. Pahimmassa tapauksessa on siis tilattava kokonaan uudet silmälasit.

”Lämpövaurio voi syntyä myös äkillisistä lämpötilan muutoksista. Esimerkiksi 200-asteiseen uuniin kurkkaaminen lasit päässä tai kovasta pakkasesta kuumaan saunaan siirtyminen voivat olla linsseille kohtalokkaita. Näin kesällä esimerkiksi nuotiolla istuminen, puukiukaan tai takan lämmittäminen voivat vaurioittaa linssit. Kivoja kesäisiä hetkiä, mutta laseille liian kuumaa”, lisää Werlander.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste