Migreenilisilmälasit

Erikoislinsseistä apua migreeniä sairastavalle

Tällä viikolla vietetään Euroopan Migreeniviikkoa. Sävytetyistä silmälasilinsseistä voi olla apua sekä migreenikohtauksen ennaltaehkäisyssä että olon helpottamisessa kohtauksen aikana.

Migreeni on neurologinen sairaus, johon liittyy usein voimakas päänsärky. Päänsäryn lisäksi migreenipotilaalla on usein myös pahoinvointia sekä valo- ja ääniherkkyyttä. Migreenikohtauksen aiheuttajia on useita – esimerkiksi kirkas valo, näyttöpäätetyö sekä huonontunut näkö voivat laukaista kohtauksen. Migreeni on aikuisiän yleisin neurologinen sairaus ja sitä sairastaa Suomessa noin 10% aikuisista – migreeni on naisilla kolme kertaa yleisempää kuin miehillä.

”Suurin osa migreenikoista on valoherkkiä ja erityisesti siniviolettivalo voi aiheuttaa heille päänsärkyä ja laukaista migreenikohtauksen. Sinivioletille valolle altistutaan muun muassa näyttöjen kautta, mutta myös ulkona aurinkoisella ilmalla sitä on runsaasti. Migreenilinssit ovat sävyltään oranssin punertavat ja ne suodattavat haitallisesta sinivioletista valosta jopa 80 %.”, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Migreenilinssit on sävytetty erikoissävyllä FL-41, joka suodattaa sekä sinivioletit aallonpituudet että vihreiden aallonpituuksien kirkkaimman kärjen. Perinteinen silmälasien sinivalosuoja suodattaa ainoastaan siniviolettia aallonpituutta, mutta myös siitä voi olla apua osalle migreenipotilaista. Migreenin yhteydessä tämä aallonpituusalue on kuitenkin melko pieni eikä sen hyödyistä voida siitä syystä olla täysin varmoja.

Migreenilaseja on saatavana Instrumentariumilta sekä omilla että nollavahvuuksilla. Migreenilasien lisäksi valittavana on jo olemassa oleviin silmälaseihin kiinnitettävät migreenilinssit tai migreeniä ehkäisevät piilolinssit. Laseja hankkivan on tärkeää tutkituttaa näkönsä optikolla ennen lasien ostoa, jotta näöntarkkuuden lisäksi saadaan selville myös mahdolliset silmän taittovirheet. Mikäli taittovirheitä ei ole korjattu, ei sävytetyistä erikoislinsseistä ole välttämättä yksinään merkittävää apua – taittovirheen vajaa- tai ylikorjaus voi olla migreenin laukaiseva tekijä.

”Migreenilinssit sopivat käytännössä kaikille eikä niiden käytöllä ole havaittu olevan haitavaikutuksia. On kuitenkin huomioitava, että kaikille migreenilaseista ei välttämättä ole apua. Suosittelen ehdottomasti kuitenkin kokeilemaan, sillä monet saavat migreenilaseilla helpotusta”, Werlander jatkaa.

 

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Optometristi tutkii asiakkaan näköä

Lasten likinäköisyys on huolestuttavassa kasvussa – aikainen havaitseminen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta

Kouluikäisten lasten näöntarkkuutta seurataan kouluterveydenhuollossa, mutta siellä ei ole mahdollisuutta tutkia näköä kokonaisvaltaisesti. Tästä syystä koululaisten silmät on tärkeää tutkituttaa optikolla, jotta näkemisen haasteet löydetään ajoissa ja koulutie sujuu siltä osin mahdollisimman vaivattomasti.

Lasten silmistä ja näkemisestä voidaan huolehtia monella tavalla. Myopia, eli likinäköisyys, alkaa lapsuudessa ja sitä tavataan maailmanlaajuisesti noin 34 % väestöstä. Arvioidaan, että vuoteen 2050 mennessä luku olisi jopa 50 %*. Likinäköinen henkilö voi nähdä lähellä olevat asiat tarkasti, mutta hänellä on vaikeuksia nähdä kauempana olevia asioita, kuten taulua koululuokassa.

Myopian esiintyvyyteen vaikuttavat useat tekijät, joista perinnöllisyys on suurin yksittäinen tekijä. Muita altistavia tekijöitä myopian kehittymiselle ovat muun muassa ruutuaika, etnisyys, silmän taitto-ominaisuudet sekä liian vähäinen ulkona vietetty aika.

”Yhä useammalle lapselle kehittyy likinäköisyys yhä nuoremmalla iällä ja syitä tutkitaan tällä hetkellä maailmanlaajuisesti. Likinäköisyyden lisääntymisen on todettu olevan yhteydessä muun muassa vähentyneeseen ulkona oloon ja lisääntyneeseen lähityöskentelyyn. Lapset viettävät paljon aikaa sisätiloissa ja käyttävät yhä enemmän aikaa lähelle katsomista edellyttävien aktiviteettien parissa. Mitä nuoremmalle lapselle likinäköisyys kehittyy, sitä pidemmälle ja vaikeammaksi se todennäköisesti etenee”, kertoo Instru Optiikan optometrian kehityspäällikkö Ritva Kahlos.

Myopian varhainen havaitseminen on tärkeää, jotta sen edistyminen saadaan hidastumaan. Mitä aikaisemmin myopian kontrollointi aloitetaan, sitä parempia tuloksia voidaan saada aikaan. Myopia voi aiheuttaa erinäisiä silmäsairauksia sekä muita silmään liittyviä muutoksia – verkkokalvon irtauma, kohonnut glaukoomariski ja ennenaikainen kaihi lisääntyvät myopian myötä. Mitä voimakkaammaksi likinäköisyys etenee, sitä suurempi riski on myös silmäsairauksille.

Myopian hoitoon käytetään muun muassa erikoissilmälasi- ja piilolinssejä. Piilolinssit ovat kuuluneet Instrumentariumin valikoimaan jo pitkään. Hoitovalikoima laajenee entisestään, kun syksyllä valikoimaan saadaan myös myopian hoitoon tarkoitetut silmälasilinssit. Vaikka varhainen hoidon aloitus antaa mahdollisuudet parempaan lopputulokseen, kannattaa likinäköisyyden hoito aloittaa vielä esimerkiksi teini-ikäisenäkin.

“Pienelläkin likinäköisyyden etenemisen hidastamisella voi olla merkittävä silmäsairauden riskiä alentava vaikutus”, Kahlos jatkaa.

Optikko voi määrätä silmälasit yli 8-vuotiaille lapsille – alle 8-vuotiaiden lasten silmälasimääräyksen saa silmälääkäriltä.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

*Lähde: Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26875007/

Optikko tutkii asiakkaan silmiä

IPL-valoimpulssihoidosta apua Sjögrenin syndroomaan

Huhtikuussa vietetään Sjögrenin syndrooman tietoisuuden kuukautta. Yksi uusimmista kuivien silmien hoitokeinoista  on IPL-valoimpulssihoito.

Sjögrenin syndrooma on yleinen tulehduksellinen autoimmuuni reumasairaus, jonka esiintyvyyden arvioidaan olevan 3-4 prosenttia. Oireet puhkeavat yleisemmin 35–45 vuoden iässä ja sairautta tavataan eniten 40–50-vuotiailla naisilla. Sjögrenin syndroomaan kuuluu monenlaisia oireita, mutta yleisimpiä oireita ovat silmien, suun ja limakalvojen kuivuminen. Vaikka sairautta ei voi parantaa, on oireita mahdollista helpottaa.

”Monet havaitsevat ensimmäisenä silmien kirvelyn ja roskan tunteen silmässä. Yleisesti kuivasilmäisyyttä esiintyy siksi, että kyynelnestettä ei erity riittävästi tai kyynelneste haihtuu silmän pinnalta liian nopeasti. Sjögrenin syndroomassa ei erity tarpeeksi. Lisäksi potilailla on usein myös Meibomin rauhasten toimintahäiriö eli öljyä tuottavat rauhaset eivät toimi normaalisti, jolloin vähäinenkin kyynel haihtuu liian nopeasti”, kertoo Instrumentariumin kuivasilmäasiantuntija Aija Hirsimäki.

Sjögrenin syndroomaan liittyvän kuivasilmäisyyden hoitoon on käytetty pääasiassa kostuttavia tippoja. Uusimpien tutkimusten mukaan potilaat saavat myös IPL-valoimpulssihoidosta apua kuivasilmäisyyden oireiden lievittämiseen. IPL-valoimpulssihoito perustuu polykromaattiseen valoon, mikä parantaa öljyä tuottavien Meibomin rauhasten toimintaa ja vähentää luomenreunan tulehdusta.

Rooman Tor Vergata -yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa Sjögrenin syndroomaa sairastavien kuivasilmäisyyttä hoidettiin Lumenis m22 IPL-valoimpulssihoidolla. Tulosten mukaan vaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsi ennen hoitojen aloittamista 90 % potilaista. Kolmen kuukauden hoitojakson jälkeen kuivasilmäisyyden vaikeasta muodosta kärsi enää 60 %. Kyse on siis merkittävästä avusta vaikeisiin kuivasilmäisyyden oireisiin.

”Instrumentarium Kuivasilmäklinikoilla on käytössä Lumenis m22 IPL-valoimpulssihoitolaitteet, joilla voimme helpottaa kuivasilmäisyyden oireita. Hoito aktivoi Meibomin rauhasia, jolloin niiden tuottama öljy notkistuu ja sen virtaus paranee. Tällöin kyynelneste ei haihdu niin nopeasti silmän pinnalta ja silmät pysyvät pidempään kosteana”, jatkaa Hirsimäki.

”Teen näyttöpäätetyötä ja näköni heikkeni äkillisesti – syyksi paljastui kuivuudesta johtuva silmän pinnan vaurioituminen. Olin aiemmin kokeillut jo useita erilaisia kosteuttavia silmätippoja, mistä ei tällä kertaa tuntunut olevan riittävästi apua. Kävin Instrumentarium Kuivasilmäklinikalla tutkimuksessa, missä kuiviin silmiin erikoistunut optikko löysi silmieni vauriot. Hän suositteli minulle IPL-valoimpulssihoitoa, mikä yhdessä uusimpien ja tehokkaampien kostutustippojen, luomenreunan hoidon sekä tietoisen räpyttelyn kanssa palautti näköni entiselleen”, kertoo Sjögrenin syndroomaa sairastava Marja Takalo, Tampere

Sjögrenin syndroomaa sairastavien on tärkeää hoitaa silmiä myös kotihoidon keinoin. Oikeanlaiset kostutustipat, kotona tehtävä lämpöhoito ja luomenreunan puhdistus lieventävät kuivasilmäisyyden oireita. Lisäksi Omega-7-lisäravinteet, veden riittävä juominen sekä silmien suojaaminen tuulelta ja auringolta auttavat lieventämään oireita.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

Lähteet:
https://www.hindawi.com/journals/joph/2021/2023246/

 

 

Mies ja nainen aurinkolasit päässä veneen kannella

Valon määrä lisääntyy nyt voimakkaasti – silmien suojaaminen haitalliselta UV-säteilyltä on tärkeää

Kevätaurinko lämmittää jo houkutellen viettämään entistä enemmän aikaa ulkona. UV-säteily voi aiheuttaa muun muassa sarveiskalvon ärtymistä ja pidemmällä aikavälillä nopeuttaa jopa harmaakaihin syntymistä.

Aurinkolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä haitalliselta UV-säteilyltä. Riittävän UV-suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % -tai UV 400 -merkinnästä. Lapsen silmä on UV-säteilylle vielä herkempi kuin aikuisen, minkä vuoksi lasten silmien suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin aikuisten.

UV-suoja ja polarisaatio ovat termejä, joihin törmää väistämättä aurinkolasiostoksilla, mutta jotka menevät helposti sekaisin.

”UV-suojalla tarkoitetaan sitä, että aurinkolasilinssi suodattaa edestä tulevasta valosta UV-säteilyn pois. Osassa linsseistämme on lisäksi heijastamaton takapinta ja erillinen UV-suoja sivuilta tuleville heijastuksille, jotka muutoin heijastavat linssin takapinnasta takaisin silmään päin. Polarisaatio puolestaan poistaa vaakasuorilta pinnoilta heijastavan valon häikäisevän vaikutuksen pois. Polarisoitu linssi muistuttaa siis rakenteeltaan perinteisiä ikkunakaihtimia”, kertoo Instru Optiikan tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Suojaavuuteen vaikuttaa myös kehyksen istuvuus. Aurinkolasien kehyksen on oltava oikean kokoinen ja sen tulee istua lähellä kasvoja, jotta kirkas valo ei pääse häikäisemään yläkautta, alakautta tai sivuilta. Sopiva kehys tuo lisäksi runsaasti käyttömukavuutta niin aikuiselle kuin lapselle.

Myös aurinkolasilinssien tummuuteen ja värisävyyn on tärkeää kiinnittää huomiota. Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja ulkoiluun, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta.

”Valikoimassamme on esimerkiksi ProGolf-linssit, jotka on suunniteltu pelitilanteeseen. Niissä on optimoitu kaukonäköalue, joka ei vääristä maisemaa. Punaruskea ProGolf-linssi on kontrastirikas ja auttaa erottamaan maaston muodot paremmin. Ray-Banilla on puolestaan ikoniset klasikkomallit, kuten pilottimalli Aviator, sekä niistä päivitetyt versiot. Värisävy G15, eli vihreä 85%, kehiteltiin aikanaan USA:n laivaston lentäjille. Se on edelleen yksi suosikkisävyistä tarkan optiikkansa ansiosta”, kertoo Werlander.

Harmaan sävyt muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä. Kaupunkikäyttöön sopivat vähän vaaleammatkin linssisävyt tai esimerkiksi liukuvärilliset linssit. Linssin tummuuden valitsemiseen hyvä nyrkkisääntö on, että mitä kirkkaammissa olosuhteissa aurinkolaseja käyttää, sitä tummempi linssin tulee olla.

”Peilipintaiset aurinkolasilinssit ovat paitsi hienot, on peilaavalla pinnalla myös tarkoitus. Peilipinta nimittäin peilaa osan valosta poispäin laseista, jolloin silmään pääsee vain välttämätön määrä valoa. Siksi peililasit sopivat erityisesti esimerkiksi keväthangille, veneilyyn ja etelän aurinkoon – toisin sanoen kaikkiin voimakkaisiin valaistusolosuhteisin”, jatkaa Werlander.

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa linssit myös omilla voimakkuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, lasien vaihtaminen ei rasita silmiä. Aurinkolaseihin saa myös moniteholinssit.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, +358 40 7427379

Kuva, miltä glaukoomapotilaan supistunut näkökenttä näyttää

Yksikään näöntarkastus ei ole turha – monet jopa sokeuttavat silmäsairaudet ovat aluksi täysin oireettomia

Maailman glaukoomaviikkoa vietetään tänä vuonna 12.-18.3. Glaukooma on näköhermoa vaurioittava etenevä sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa vakavaan näön heikentymiseen ja jopa sokeutumiseen. Sairaus on alkuvaiheessa oireeton, joten säännöllinen silmien tutkimus on edellytys varhaiseen taudin havaitsemiseen sekä hoidon aloittamiseen.

Glaukooma aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermon päähän, josta seuraa näkökenttäpuutoksia. Taudin edetessä näkökenttä voi supistua niin sanotusti putkinäöksi. Useissa tapauksissa näköhermon vaurioituminen liittyy kohonneeseen silmänpaineeseen. Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa sukurasite, voimakas likitaitteisuus, ikä ja kortisonin pitkäaikainen käyttö.

”Haluamme tarjota laadukkaita palveluita aina ensimmäisistä optikon tekemistä tarkistuksista silmälääkäripalveluihin saakka. Jotta oireettomanakin alkavat silmäsairaudet havaitaan ajoissa, on tärkeää saada selville lähtötilanne ja seurata silmien terveyttä säännöllisesti. Käymmehän me hammaslääkärilläkin tasaisin väliajoin läpi elämän – sama rutiini olisi hyvä saada myös silmien terveydestä huolehtimiseen”, kommentoi Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila.

”Silmänpaineen mittaamisen lisäksi silmänpohjakuvaus ja erityisesti hermosäiekerroksen kuvaus OCT:lla, eli silmän rakenteiden valokerroskuvauksella, auttavat seulomaan glaukooman merkkejä. On hyvin yksilöllistä, millaista silmänpainetta silmä sietää. 30-50% glaukoomapotilasta silmänpaine on niin sanotusti normaali, mutta silti silmässä tapahtuu muutoksia. Tämän vuoksi säännölliset tutkimukset ovat ensisijaisen tärkeitä”, kertoo Instru Optiikan konsultoiva optometristi Ritva Kahlos.

Glaukooma on elämänlaatuun vaikuttava sairaus. Se tuhoaa näkökenttää hitaasti ääreisnäöstä lähtien, eikä esimerkiksi ajokortin näkövaatimukset eivät enää täyty, kun näkökettä muuttuu liian kapeaksi. Lisäksi se vaikeuttaa liikkumista ja rajoittaa harrastuksia – esimerkiksi pallopelit, elokuvat tai teatteriesitykset voivat olla haastavia seurattavia, kun näkökenttä supistuu.

”Jokaisesta kuvasta ja tutkimuksesta on hyötyä. Jos pääsemme vertaamaan tutkimustuloksia aiemmilta käyneiltä, antaa se enemmän informaatioita silmistä kuin yksi yksittäinen kuva. Glaukooman ennuste on sitä parempi mitä aiemmin se havaitaan. Menetettyä ei saa takaisin, mutta taudin etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää, mitä aiemmin diagnoosi saadaan tehtyä”, Kahlos jatkaa.

Suosittelemme näöntarkastusta vähintään kahden vuoden välein riippumatta siitä onko sinulla oireita tai todettuja silmäsairauksia. Jos olet yli 40 vuotias ja suvussasi on ollut glaukoomaa, suosittelemme silmälääkärillä käyntiä. Glaukoomadiagnoosin tekee aina silmälääkäri.

Lisätietoja:
Veera Aalto, Viestintäpäällikkö, Instru Optiikka Oy
viestinta@instru.fi, 040 7427379

OCT-kuvantamisella saadaan tarkka näkyvyys verkkokalvon eri kerroksiin

Verkkokalvo saattaa näyttää täysin normaalilta, vaikka sen kerroksissa näkyisi jo mahdollisiin silmäsairauksiin viittaavia muutoksia. OCT-kuvien avulla on mahdollista löytää merkkejä alkavista silmäsairauksista jo ennen minkäänlaisia oireita.

OCT tulee sanoista Optical Coherence Tomography. Se tarkoittaa käytännössä valokerroskuvausta silmän eri rakenteista ja sitä käytetään erityisesti verkkokalvon ja sarveiskalvon kuvantamiseen. OCT-kuvausta suositellaan kaikille – eniten siitä hyötyvät sydän- ja verisuonisairaat, sukurasitteita niihin tai silmäsairauksiin omaavat sekä he, joilla on näkemisen oireita, tai he joita ei ole aiemmin kuvattu.

”Haluamme tarjota asiakkaillemme parasta näönhuoltopalvelua ja OCT on osa sitä. Asiakkaan näkökulmasta kyseessä on helppo kuvaus, joka on ohi jo muutamassa minuutissa. OCT-kuvat on hyvä ottaa, vaikka silmien odotettaisiin olevan täysin terveet”, kertoo Mia Rosqvist, Instru Optiikan ohjaava optometristi Oulun Valkean Instrumentarium-myymälästä.

Silmäterveyden seuraaminen on helpompaa lähtötasomittausten avulla, sillä niistä saadaan tärkeää vertailupohjaa tulevaisuuteen. Lähtötasomittauksissa tulee vastaan ajoittain myös oireettomia sattumalöydöksiä, jotka saattavat vaatia tarkempia tutkimuksia ja hoitoja. Useiden silmäsairauksien muutokset ja vakavammat muodot alkavat syvemmistä kerroksista. Esimerkiksi jopa sokeutta aiheuttavien silmänpohjan ikärappeuman, glaukooman sekä diabeettisen retinopatian seuraaminen OCT:lla helpottaa varhaisten muutosten havainnointia.

”Suosittelen OCT-kuvia ihan jokaiselle. Tutkimus on nopea ja kivuton eikä se vaadi silmätippoja. Lisäksi kuvaus antaa tarkkaa tietoa silmänpohjan kerrosten terveydentilasta ja helpottaa  piilevien silmäsairauksien löytymistä ennen oireiden ilmaantumista”, lisää Rosqvist.

OCT-tutkimuksen suorittaa aina koulutuksen saanut optikko. Tutkimus on saatavilla useista Instrumentarium-myymälöistä kautta maan. Tarkempaa tietoa OCT-kuvauksesta sta sekä myymälälistaus löytyvät täältä.

Lisätietoja:
Veera Aalto, Viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi

 

Instru Optiikka Oy on optisen alan markkinajohtaja Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2021 Instru Optiikan liikevaihto oli 110 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 120 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 180 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Tärkeää tietoa tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta ja sen vaikutuksista optisella alalla 

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt muutokset tartuntatautilakiin 30.12.2021, joka on voimassa 31.12.2022 saakka ja edellyttää kaikilta terveydenhuollossa palvelevilta henkilöiltä täyttä rokotesuojaa tai todistusta viimeisen kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronasta.

Laki astui voimaan 1.1.2022 ja sen vaatimaa suojaa koskevia vaatimuksia ryhdytään noudattamaan viimeistään 30 päivän kuluttua lain voimaantulosta eli 1.2.2022 mennessä.  Laki koskee yhtäläisesti koko optista toimialaa sekä kaikkia terveydenhuollon toimijoita valtakunnallisesti. 

Kaikki optikkoliikkeen työntekijät kuuluvat tartuntatautilain piiriin 

Optikkoliike on yksityinen terveydenhuollon toimija, jossa optikot ja myyjät ovat lähikontaktissa asiakkaisiin. Riskiryhmillä ja vakaville seuraamuksille alttiilla asiakkailla tarkoitetaan mm. yli 70-vuotiaita sekä erilaisia vakavia sairauksia sairastavia henkilöitä. Tällaisia henkilöitä asioi optikkoliikkeissä päivittäin.

Uusi tartuntalain muutos koskee koko terveydenhuollon toimintayksikön henkilökuntaa eli kaikkia yrityksen asiakastiloissa toimivia yrityksen työntekijöitä, optikoitamyyjiä sekä liikkeissämme toimivia silmälääkäreitä. Suojaa edellytetään myös sellaisilta työntekijöiltä, jotka eivät ole suorassa lähikontaktissa asiakkaaseen tai potilaaseen, mutta jotka voivat levittää tartuntaa edelleen sellaiseen henkilöstöön, joka työskentelee tehtävissä, joihin sisältyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille ja potilaille.

Suojellaksemme toinen toisiamme toivomme, että asiakkaamme noudattavat terveydenhuollon suosituksia kasvomaskin käytöstä liikkeissämme.
Lisätietoa THL:n sivuilta, Kaupanliiton ohjeistuksesta, sekä Näe ry:n ohjeistuksesta.

Flunssa voi tarttua myös piilolinsseistä

Asiantuntija neuvoo, miten käytät efektipiilolinssejä turvallisesti

Halloween ja pikkujoulut lähestyvät kovaa vauhtia. Piilolinssit tuovat oikein käytettynä helpotusta niin arkeen kuin juhliinkin. Ne ovat oivat eteenkin urheilussa ja muissa harrastuksissa, joissa lasien nenälle valuminen ja huurtuminen tuottavat päänvaivaa ja myös juhliin on kiva sujauttaa piilolinssit silmiin. Piilolinssien käytössä piilee kuitenkin myös tulehdusriski ja myös flunssa voi tarttua niiden kautta, jos hyvästä käsihygieniasta ei pidä huolta.

Halloween juhlissa monet nuoret korostavat mielellään näyttäviä naamiaisasujaan pilailupuodeista ostettavilla efektilinsseillä. Silmälasien käyttö naamareiden alla voi olla haastavaa, joten linssien käyttö lisää niiden käyttömukavuutta huomattavasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että piilolinssien oikeaoppinen käsittely ja tarkka käsihygienia ehkäisevät flunssan ja bakteeritulehdusten tarttumista silmiin. On myös tärkeää, ettei piilolinssejä koskaan jaa toisten henkilöiden kanssa ja että ne ostetaan aina optikkoliikkeestä.

– On hyvä tiedostaa, että tällä hetkellä jylläävät flunssat voivat tarttua myös silmien kautta. Jos käsiin on tarttunut bakteereja tai virusta, voivat ne kulkeutua silmiin piilolinssien laiton yhteydessä, jos käsihygieniasta ei olla huolehdittu, kertoo Nissenin tuotepäällikkö ja linssiasiantuntija Lotta Werlander.

Werlander suosittelee, että piilolinssit kannattaa aina ostaa optikkoliikkeestä. Sieltä ei välttämättä löydy kaikista räväkimpiä vaihtoehtoja, mutta värillisiä piilolinssejä kylläkin. Optikkoliikkeessä opastetaan myös oikeaoppiseen ja turvalliseen piilolinssien käyttöön.

-– Väripiilolinssit säväyttävät ja tuovat hauskan lisän, vaikka Halloween asukokonaisuuteen. Meiltä Nisseniltä löytyy monia eri linssivärejä, joilla voi joko korostaa tai muuttaa silmien omaa väriä. Voimme tilauksesta myös värjätä piilolinssejä käsin juuri asiakkaan toiveen mukaisella värillä. Samalla asiakasta saa hyvät ohjeet siitä, miten linssejä voi käyttää turvallisesti, Werlander lisää.

Asiantuntijan viisi vinkkiä turvalliseen piilolinssien käyttöön:

 • Muista hyvä käsihygienia
 • Suosi optikkoliikkeen linssejä
 • Harjoittele linssien silmiin laittoa ennen juhlia
 • Linssit ovat henkilökohtaiset, älä siis jaa niitä toisten kanssa
 • Käytä vain optikkosi sinulle valitsemia piilolinssien hoitotuotteita

 

Yhteystiedot:

Lotta Werlander, Tuotepäällikkö, Instru Optiikka Oy
Puh: 044 970 7054
lotta.werlander@instru.fi

Kuvat ja muu lisätieto:

Irene Hernberg, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Instru Optiikka Oy
Puh: 040 662 5866
viestintä@instru.fi

Kuivasilmäisyys on nykyään kaikkien ikäryhmien vaiva: myös elintavat vaikuttavat

Maailman näköpäivää vietetään lokakuussa ja tänä vuonna keskeisenä teemana on silmäterveydestä huolehtiminen ja ennalta ehkäisy. Yksi ikävä vaiva, kuivasilmäisyys, koskettaa lähes 50% suomalaisista. Kuivasilmäisyys voi johtua mm. ravintoköyhästä ruoasta, allergioista, kosmetiikasta, monista sairauksista ja lääkityksistä sekä näyttöpäätetyöstä.

Kuivasilmäisyyttä esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja älylaitteiden käytön kasvettua, se on yleistynyt myös lasten ja nuorten keskuudessa. Koreassa 2016 tehdyssä tutkimuksessa* todettiin, että kuivasilmäisyydestä kärsii jopa yhdeksän prosenttia alakouluikäisistä, jotka käyttävät paljon älylaitteitta.

– Kännykkään ja eri kokoisiin näyttöihin tuijotetaan tunteja päivässä ja monien tutkimusten mukaan se lisää merkittävästi riskiä saada kuivan silmän oireita, Aija Hirsimäki, kuivien silmien asiantuntija ja optometristi Instru Optiikalta kuvailee.

Kuivasilmäisyys voi kroonistua

Lievimmillään kuivasilmäisyys aiheuttaa ajoittaista epämukavuuden tunnetta, mutta kroonistuessaan se voi pahimmillaan aiheuttaa jatkuvaa polttelua ja kipua sekä johtaa silmän pinnan vaurioitumiseen.

Lähes jokaisella koko päivän päätelaitetta katsovalla on ainakin jossain määrin toivottua kuivemmat silmät.

–Tämä johtuu siitä, että näyttöä katsoessa silmän räpyttelytahti hidastuu ja räpäytykset jäävät vajaiksi. Jotta silmien kostutus toimii normaalisti, tarvitsemme noin 15–20 täyttä räpäytystä minuutissa, jossa silmät avautuvat ja sulkeutuvat täysin. Päätelaitteen kanssa tahti hidastuu keskimäärin 4–8 räpäytykseen, eli noin viidennekseen siitä, Hirsimäki kertoo.

Monipuolinen ruokavalio hyväksi myös silmille

Silmät, kuten kehokin tarvitsevat kosteutta ja öljyä, joten elintavoillakin on vaikutusta kuivasilmäisyyteen. Ravintoköyhä ruokavalio voi kuivattaa silmiä, kun taas monipuolinen ruokavalio, joka sisältää hyviä rasvoja auttaa myös silmien kosteustason ylläpidossa.

Myös kosmetiikka saattaa aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Nykyään käytössä on ripsien pidennyksiä, ripsiseerumeja ja muita silmiin laitettavia kosmeettisia tuotteita, jotka kuivattavat niitä. Silmämeikin päivittäinen huolellinen poisto on tärkeää ja kostutustipat tuovat apua.

Siitepölyallergiat, ja muut silmiä ärsyttävät allergiat aiheuttavat myös kuivan silmän oireita. Allergia- ja kostutustipat voivat tuoda apua myös näihin vaivoihin. Instru on ottanut käyttöön myös osassa liikkeistään uuden valoimpulssihoitomenetelmän (IPL), jolla voidaan hoitaa mm. tulehdusta, meibomin rauhasia, laajentuneita verisuonia, ruusufinniä ja aknea.

Tunnista oireet:

 • punoitus, kirvely, polttelu
 • hiekan-tai roskan tunne silmässä
 • silmien vuotaminen
 • kutina, myös luomessa
 • näön sumeneminen sekä näöntarkkuuden vaihtelu
 • valonarkuus
 • hämäränäön heikentyminen
 • silmien väsyminen
 • tarve räpytellä usein tai hieroa silmiä

 

Kuusi tapaa ehkäistä kuivasilmäisyyttä:

 1. Juo tarpeeksi vettä
 2. Vähennä älylaitteiden käyttöä
 3. Pidä taukoja näyttöpäätetyössä ja räpyttele silmiä säännöllisesti
 4. Syö monipuolisesti ja suosi pehmeitä rasvoja ruokavaliossa
 5. Puhdista luomen reunat ja ripsentyvet huolellisesti
 6. Käytä kostutustippoja säännöllisesti

Yhteystiedot:

Optometristi Aija Hirsimäki, Instru Optiikka Oy
puh: 040 778 1035
aija.hirsimaki@instru.fi

Kuvat ja muu lisätieto:

Viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Irene Hernberg
040 662  5866
viestinta@instru.fi

*Association Between Video Display Terminal Use and Dry Eye Disease in School Children
Jun Hyung Moon, MD; Mee Yon Lee, MD; Nam Ju Moon, MD, PhDJournal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus. 2014;51(2):87-92

Espoon Instrumentarium-myymälä uudistui!

Yksi tärkeitä vahvuuksiamme on uudistuminen. Tänä vuonna se konkretisoituu muun muassa myymäläuudistusten muodossa. Viimeisimpänä uudistui Espoon Instrumentarium Tapiola, kun myymälä muutti 22.4. uusiin tiloihin (Länsituuli 10). Myymälään rakennettiin muuton yhteydessä myös upea Solaris-aurinkolasikonsepti. Uudistuneessa myymälässä kaikki näkemisen palvelut löytyvät helposti yhdestä tasosta ja, kuten aina, asiantuntijamme auttavat mielellään löytämään juuri sinulle oikean ratkaisun.

Instrumentarium-ketjussa olemme ottaneet porrastetusti käyttöön digitaaliset näytöt viestinnän tueksi, näin nyt myös Tapiolassa. Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat monipuolisemman asiakasviestinnän niin kampanjoihin kuin silmien hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa ja osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste