Tärkeää tietoa tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta ja sen vaikutuksista optisella alalla 

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on hyväksynyt muutokset tartuntatautilakiin 30.12.2021, joka on voimassa 31.12.2022 saakka ja edellyttää kaikilta terveydenhuollossa palvelevilta henkilöiltä täyttä rokotesuojaa tai todistusta viimeisen kuuden kuukauden sisällä sairastetusta koronasta.

Laki astui voimaan 1.1.2022 ja sen vaatimaa suojaa koskevia vaatimuksia ryhdytään noudattamaan viimeistään 30 päivän kuluttua lain voimaantulosta eli 1.2.2022 mennessä.  Laki koskee yhtäläisesti koko optista toimialaa sekä kaikkia terveydenhuollon toimijoita valtakunnallisesti. 

Kaikki optikkoliikkeen työntekijät kuuluvat tartuntatautilain piiriin 

Optikkoliike on yksityinen terveydenhuollon toimija, jossa optikot ja myyjät ovat lähikontaktissa asiakkaisiin. Riskiryhmillä ja vakaville seuraamuksille alttiilla asiakkailla tarkoitetaan mm. yli 70-vuotiaita sekä erilaisia vakavia sairauksia sairastavia henkilöitä. Tällaisia henkilöitä asioi optikkoliikkeissä päivittäin.

Uusi tartuntalain muutos koskee koko terveydenhuollon toimintayksikön henkilökuntaa eli kaikkia yrityksen asiakastiloissa toimivia yrityksen työntekijöitä, optikoitamyyjiä sekä liikkeissämme toimivia silmälääkäreitä. Suojaa edellytetään myös sellaisilta työntekijöiltä, jotka eivät ole suorassa lähikontaktissa asiakkaaseen tai potilaaseen, mutta jotka voivat levittää tartuntaa edelleen sellaiseen henkilöstöön, joka työskentelee tehtävissä, joihin sisältyy lähikontaktin aiheuttama tartuntariski covid-19-taudin vakaville seuraamuksille alttiille asiakkaille ja potilaille.

Suojellaksemme toinen toisiamme toivomme, että asiakkaamme noudattavat terveydenhuollon suosituksia kasvomaskin käytöstä liikkeissämme.
Lisätietoa THL:n sivuilta, Kaupanliiton ohjeistuksesta, sekä Näe ry:n ohjeistuksesta.

Flunssa voi tarttua myös piilolinsseistä

Asiantuntija neuvoo, miten käytät efektipiilolinssejä turvallisesti

Halloween ja pikkujoulut lähestyvät kovaa vauhtia. Piilolinssit tuovat oikein käytettynä helpotusta niin arkeen kuin juhliinkin. Ne ovat oivat eteenkin urheilussa ja muissa harrastuksissa, joissa lasien nenälle valuminen ja huurtuminen tuottavat päänvaivaa ja myös juhliin on kiva sujauttaa piilolinssit silmiin. Piilolinssien käytössä piilee kuitenkin myös tulehdusriski ja myös flunssa voi tarttua niiden kautta, jos hyvästä käsihygieniasta ei pidä huolta.

Halloween juhlissa monet nuoret korostavat mielellään näyttäviä naamiaisasujaan pilailupuodeista ostettavilla efektilinsseillä. Silmälasien käyttö naamareiden alla voi olla haastavaa, joten linssien käyttö lisää niiden käyttömukavuutta huomattavasti. On kuitenkin hyvä muistaa, että piilolinssien oikeaoppinen käsittely ja tarkka käsihygienia ehkäisevät flunssan ja bakteeritulehdusten tarttumista silmiin. On myös tärkeää, ettei piilolinssejä koskaan jaa toisten henkilöiden kanssa ja että ne ostetaan aina optikkoliikkeestä.

– On hyvä tiedostaa, että tällä hetkellä jylläävät flunssat voivat tarttua myös silmien kautta. Jos käsiin on tarttunut bakteereja tai virusta, voivat ne kulkeutua silmiin piilolinssien laiton yhteydessä, jos käsihygieniasta ei olla huolehdittu, kertoo Nissenin tuotepäällikkö ja linssiasiantuntija Lotta Werlander.

Werlander suosittelee, että piilolinssit kannattaa aina ostaa optikkoliikkeestä. Sieltä ei välttämättä löydy kaikista räväkimpiä vaihtoehtoja, mutta värillisiä piilolinssejä kylläkin. Optikkoliikkeessä opastetaan myös oikeaoppiseen ja turvalliseen piilolinssien käyttöön.

-– Väripiilolinssit säväyttävät ja tuovat hauskan lisän, vaikka Halloween asukokonaisuuteen. Meiltä Nisseniltä löytyy monia eri linssivärejä, joilla voi joko korostaa tai muuttaa silmien omaa väriä. Voimme tilauksesta myös värjätä piilolinssejä käsin juuri asiakkaan toiveen mukaisella värillä. Samalla asiakasta saa hyvät ohjeet siitä, miten linssejä voi käyttää turvallisesti, Werlander lisää.

Asiantuntijan viisi vinkkiä turvalliseen piilolinssien käyttöön:

 • Muista hyvä käsihygienia
 • Suosi optikkoliikkeen linssejä
 • Harjoittele linssien silmiin laittoa ennen juhlia
 • Linssit ovat henkilökohtaiset, älä siis jaa niitä toisten kanssa
 • Käytä vain optikkosi sinulle valitsemia piilolinssien hoitotuotteita

 

Yhteystiedot:

Lotta Werlander, Tuotepäällikkö, Instru Optiikka Oy
Puh: 044 970 7054
lotta.werlander@instru.fi

Kuvat ja muu lisätieto:

Irene Hernberg, viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Instru Optiikka Oy
Puh: 040 662 5866
viestintä@instru.fi

Kuivasilmäisyys on nykyään kaikkien ikäryhmien vaiva: myös elintavat vaikuttavat

Maailman näköpäivää vietetään lokakuussa ja tänä vuonna keskeisenä teemana on silmäterveydestä huolehtiminen ja ennalta ehkäisy. Yksi ikävä vaiva, kuivasilmäisyys, koskettaa lähes 50% suomalaisista. Kuivasilmäisyys voi johtua mm. ravintoköyhästä ruoasta, allergioista, kosmetiikasta, monista sairauksista ja lääkityksistä sekä näyttöpäätetyöstä.

Kuivasilmäisyyttä esiintyy kaikissa ikäryhmissä ja älylaitteiden käytön kasvettua, se on yleistynyt myös lasten ja nuorten keskuudessa. Koreassa 2016 tehdyssä tutkimuksessa* todettiin, että kuivasilmäisyydestä kärsii jopa yhdeksän prosenttia alakouluikäisistä, jotka käyttävät paljon älylaitteitta.

– Kännykkään ja eri kokoisiin näyttöihin tuijotetaan tunteja päivässä ja monien tutkimusten mukaan se lisää merkittävästi riskiä saada kuivan silmän oireita, Aija Hirsimäki, kuivien silmien asiantuntija ja optometristi Instru Optiikalta kuvailee.

Kuivasilmäisyys voi kroonistua

Lievimmillään kuivasilmäisyys aiheuttaa ajoittaista epämukavuuden tunnetta, mutta kroonistuessaan se voi pahimmillaan aiheuttaa jatkuvaa polttelua ja kipua sekä johtaa silmän pinnan vaurioitumiseen.

Lähes jokaisella koko päivän päätelaitetta katsovalla on ainakin jossain määrin toivottua kuivemmat silmät.

–Tämä johtuu siitä, että näyttöä katsoessa silmän räpyttelytahti hidastuu ja räpäytykset jäävät vajaiksi. Jotta silmien kostutus toimii normaalisti, tarvitsemme noin 15–20 täyttä räpäytystä minuutissa, jossa silmät avautuvat ja sulkeutuvat täysin. Päätelaitteen kanssa tahti hidastuu keskimäärin 4–8 räpäytykseen, eli noin viidennekseen siitä, Hirsimäki kertoo.

Monipuolinen ruokavalio hyväksi myös silmille

Silmät, kuten kehokin tarvitsevat kosteutta ja öljyä, joten elintavoillakin on vaikutusta kuivasilmäisyyteen. Ravintoköyhä ruokavalio voi kuivattaa silmiä, kun taas monipuolinen ruokavalio, joka sisältää hyviä rasvoja auttaa myös silmien kosteustason ylläpidossa.

Myös kosmetiikka saattaa aiheuttaa kuivasilmäisyyttä. Nykyään käytössä on ripsien pidennyksiä, ripsiseerumeja ja muita silmiin laitettavia kosmeettisia tuotteita, jotka kuivattavat niitä. Silmämeikin päivittäinen huolellinen poisto on tärkeää ja kostutustipat tuovat apua.

Siitepölyallergiat, ja muut silmiä ärsyttävät allergiat aiheuttavat myös kuivan silmän oireita. Allergia- ja kostutustipat voivat tuoda apua myös näihin vaivoihin. Instru on ottanut käyttöön myös osassa liikkeistään uuden valoimpulssihoitomenetelmän (IPL), jolla voidaan hoitaa mm. tulehdusta, meibomin rauhasia, laajentuneita verisuonia, ruusufinniä ja aknea.

Tunnista oireet:

 • punoitus, kirvely, polttelu
 • hiekan-tai roskan tunne silmässä
 • silmien vuotaminen
 • kutina, myös luomessa
 • näön sumeneminen sekä näöntarkkuuden vaihtelu
 • valonarkuus
 • hämäränäön heikentyminen
 • silmien väsyminen
 • tarve räpytellä usein tai hieroa silmiä

 

Kuusi tapaa ehkäistä kuivasilmäisyyttä:

 1. Juo tarpeeksi vettä
 2. Vähennä älylaitteiden käyttöä
 3. Pidä taukoja näyttöpäätetyössä ja räpyttele silmiä säännöllisesti
 4. Syö monipuolisesti ja suosi pehmeitä rasvoja ruokavaliossa
 5. Puhdista luomen reunat ja ripsentyvet huolellisesti
 6. Käytä kostutustippoja säännöllisesti

Yhteystiedot:

Optometristi Aija Hirsimäki, Instru Optiikka Oy
puh: 040 778 1035
aija.hirsimaki@instru.fi

Kuvat ja muu lisätieto:

Viestintä- ja vastuullisuuspäällikkö Irene Hernberg
040 662  5866
viestinta@instru.fi

*Association Between Video Display Terminal Use and Dry Eye Disease in School Children
Jun Hyung Moon, MD; Mee Yon Lee, MD; Nam Ju Moon, MD, PhDJournal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus. 2014;51(2):87-92

Espoon Instrumentarium-myymälä uudistui!

Yksi tärkeitä vahvuuksiamme on uudistuminen. Tänä vuonna se konkretisoituu muun muassa myymäläuudistusten muodossa. Viimeisimpänä uudistui Espoon Instrumentarium Tapiola, kun myymälä muutti 22.4. uusiin tiloihin (Länsituuli 10). Myymälään rakennettiin muuton yhteydessä myös upea Solaris-aurinkolasikonsepti. Uudistuneessa myymälässä kaikki näkemisen palvelut löytyvät helposti yhdestä tasosta ja, kuten aina, asiantuntijamme auttavat mielellään löytämään juuri sinulle oikean ratkaisun.

Instrumentarium-ketjussa olemme ottaneet porrastetusti käyttöön digitaaliset näytöt viestinnän tueksi, näin nyt myös Tapiolassa. Digitaaliset ratkaisut mahdollistavat monipuolisemman asiakasviestinnän niin kampanjoihin kuin silmien hyvinvointiin liittyvissä asioissa.

Vanhemmista ihmisistä vihdoin sankareita myös markkinoinnissa

Instrumentariumin uudessa kampanjassa 60–70-vuotiaat juhlistavat rakkauden kesää luopuen myös vaatteistaan. Todellinen rakkauden kesä elettiin noin 50 vuotta sitten. On aika elää se uudestaan.

(more…)

Parempaa pelisilmää silmistä huolehtimalla

Tarkka ja toimiva näkö on tarpeen myös jääkiekkokaukalossa. Mestis-joukkue TUTO Hockeyn pelaajat pääsivät tutkituttamaan näöntarkkuutensa lisäksi muun muassa reaktioaikansa ja näkökenttänsä laajuuden TUTOn ja Instrumentariumin järjestämässä yhteistyötapahtumassa Marli Areenalla.
(more…)

Instru Optiikka mukana Glaukoomayhdistyksen jäsentapahtumassa

Glaukoomayhdistys järjestää eri paikkakunnilla teemapäiviä, seminaareja ja luentoja yhdistyksen jäsenille. Pääkaupunkiseudulla viimeisin jäsentapahtuma järjestettiin 22.11. Tapahtumassa olivat mukana myös Instru Optiikka Oy ja Silmäsairaala Valo.

(more…)

Ammattiautoilija hyötyy toiminnallisen näön tutkimuksesta

Suomalaisten tuntema muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys Niemi Palvelut Oy työllistää noin 100 ammattikuljettajaa ja hoitaa vuosittain noin 24 000 muuttoa ja noin 45 000 muuta palveluprojektia. Kuljettajien kyky reagoida nopeasti ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin on liikenneturvallisuuden perusta. (more…)

Keskivertoa parempi kuski tuntee pimeän riskit

Kun valoa on vähän, näöntarkkuus ja kontrastiherkkyys heikkenevät. Silmä myös tottuu hitaasti hämärään. Kun auto tulee pimeällä maantiellä vastaan ja kuljettaja häikäistyy, voi palautumisaika huonoimmillaan olla kymmeniä minuutteja.

Ajetaan vain aamuisin

Hämäränäöstä puhuttaessa viitataan usein aikaan, joka silmällä menee mukautua vähentyneeseen valon määrään. Myös häikäistymisessä on kyse silmän sopeutumisesta erilaisiin valaistustilanteisiin. Silmät tottuvat nopeasti siirryttäessä hämärästä valoisaan, mutta toisinpäin prosessi on hitaampi. (more…)

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan markkinajohtaja Suomessa ja Virossa ja osa kansainvälistä GrandVision-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli sadan vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

 

   

   

   

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste