Optikko opastaa asiakasta piilolinssien käytössä.

Miksi hyödyntäisit vain puolet tarjolla olevista näönkorjausvaihtoehdoista – piilolinsseillä joustavuutta ja helppoutta elämään

Maailman piilolinssipäivää vietetään piilolinssien isänä pidettävän Leonardo Da Vincin syntymäpäivänä 15.4. Piilolinssit ovat monipuolinen, turvallinen ja helppokäyttöinen näönkorjausvaihtoehto, joka on monella vielä kokeilematta.

Piilolinssejä voi käyttää lähes jokainen taittovirhekorjausta tarvitseva ja niiden helppokäyttöisyys yllättää monet.  Vaihtoehtoja käyttötavan puolesta on tarjolla useampia – kertakäyttöisiä, uudelleen käytettäviä sekä joustavakäyttöisiä, joita voi käyttää yön yli. Piilolinssit voivat olla paras valinta esimerkiksi urheillessa tai ulkoillessa – tilanteissa, joissa silmälasit voivat olla tiellä tai rikkoutumisen vaarassa. Piilolinssejä saa lähes tänä päivänä kaikille voimakkuuksille – myös hajataittoa korjaavina sekä monitehoina.

”Piilolinssien valikoima on nykypäivänä todella laaja ja uskallan väittää, että lähes jokaiselle löytyy sopiva vaihtoehto.  Nykyaikaiset materiaalit soveltuvat paremmin myös kuivasilmäisille ja haastaviin olosuhteisiin, kuten voimakkaasti ilmastoituihin tiloihin”, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Piilolinssit ja silmälasit täydentävät toisiaan erinomaisesti näönkorjausratkaisuna. Oikein määritetty  silmälasilinssityyppi voi toimia pitkän työpäivän hyvin esimerkiksi tietokoneen ääressä ja piilolinssi puolestaan illalla sulkapalloharrastuksessa tai pihaa haravoidessa. Toisella näönkorjaustavalla voi saavuttaa tarkemman, mutta rajoittuneemman näkökentän, ja toinen voi helpottaa käytännön tekemistä.

”Tutkimusten perusteella jopa 8-vuotiaat lapset oppivat käsittelemään piilolinssejä ammattilaisen opastuksella ilman aiempaa kokemusta. Usein itse asiassa lapset ja nuoret ovat juuri niitä tunnollisimpia piilolinssien hoito-ohjeiden noudattajia – ja nuorena opittu taito säilyy pitkään eikä piilolinssien pitämisen kanssa tule ongelmia iän karttuessakaan”, Instrumentariumin piilolinssiasiantuntija Merja Kuusela kertoo.

Piilolinssien hankintaan varataan aika optikolle pillolinssisovitukseen, jossa määritetään räätälöidysti sopivin linssityyppi sekä voimakkuus. Piilolinssiasiantuntija opettaa linssien oikeanlaisen käytön ja usein linssit saa mukaan jo ensikäynnillä. Parin viikon koekäytön jälkeen optikko varmistaa linssien toimivuuden jälkitarkastuksessa ja silloin tehdään lopullinen piilolinssimääräys. Turvallisen ja sujuvan käytön varmistamiseksi piilolinssikäyttäjä kutsutaan optikolle puoli vuosittain tai vuosittain piilolinssikontrolliin.

”Monilla meistä voi olla vanhoihin kokemuksiin tai kuulopuheisiin perustuvia ajatuksia ja olettamuksia piilolinsseistä. Nykyaikaiset piilolinssit ovat kuitenkin turvallinen ja monipuolinen vaihtoehto, johon kannattaa ehdottomasti tutustua tarkemmin. Ja mikä parasta, sinun ei tarvitse valita silmälasien ja piilolinssien väliltä – valitse paremmin sopiva vaihtoehto kuhunkin tilanteeseen ja saat suurimman ilon irti. Itse esimerkiksi käytän piilolinssejä ratsastusmatkoilla, tyyliäni korostavia silmälaseja toimistolla. Miksi tyytyä vain yhdentyyppiseen ratkaisuun kun voi käyttää hyödykseen kaikki tarjolla olevat keinot”, Werlander jatkaa.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikko, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Optikko esittelee asiakkaalle silmälaseja.

Oikeanlaisten linssien valinta vaikuttaa merkittävästi näkökokemukseen

Ei ole yksiselitteistä, mikä linssi on paras – valintaan vaikuttavat muun muassa käyttötarpeet, linssien vahvuudet sekä omat mieltymykset. Käyttäjälleen oikein valittu linssi takaa parhaan mahdollisen näkökokemuksen ja helpottaa myös uusiin silmälaseihin tottumista.

Tänä päivänä linssit valmistetaan pääsääntöisesti optisesta muovista, joka on kevyttä, kestävää ja helposti ohennettavissa myös suuremmissa voimakkuuksissa. Linssien valinta lähtee aina asiakkaan tarpeiden kartoittamisesta – minkä ikäinen henkilö on kyseessä, mikä on hänen tämän hetkinen näkökykynsä, mitä hän tekee työkseen tai miten hän viettää vapaa-aikaansa. Autoa työkseen ajavan ja vapaa-ajallaan maalausta harrastavan henkilön tarpeet ja toiveet voivat näyttää hyvin erilaiselta verrattuna toimistotyötä tekevän golf-harrastajan tarpeisiin ja toiveisiin.

”Linssien valinta on paljon muutakin kuin yksitehojen ja monitehojen väliltä valitsemista. Se, minkälaiseen käyttötarkoitukseen linssi on, on yksi suurimmista yksittäisistä linssivalintaa ohjaavista tekijöistä. Valittavana on esimerkiksi erilaisia pinnoitteita, ohennuksia ja värejä – jokaisella ominaisuudella on merkitystä lopputulokseen. Ja sitten on vielä piilolinssit, joita saa lähes kaikille voimakkuuksille, myös hajataittoa korjaavina sekä monitehoina. Asiakkaiden ei kuitenkaan tarvitse tietää vaihtoehtoja tai ymmärtää linssiteknologian päälle – me ammattilaiset kyllä johdatamme heidät parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen” kertoo Instrumentariumin optikko Meri Kortelainen.

Myös linssien pinnoitteet vaikuttavat kokonaisuuteen huomattavasti. Naarmuuntumista ehkäisevä kovapinnoite suojaa linssien pintaa naarmuilta ja vaurioilta pitäen näköalueen kirkkaana pitkään. Heijastamaton pinnoite vähentää linssin pinnalta tulevia heijastuksia ja on esteettisesti kauniimman näköinen sekä parantaa linssin optista laatua. Likaa, vettä ja pölyä hylkivät pinnoitteet puolestaan helpottavat linssien puhdistamista ja pitävät ne kirkkaina pidempään.

Aurinkolasilinssien valinnassa tarve linssien erityisominaisuuksille korostuu usein entisestään – esimerkiksi polarisoituja aurinkolaseja suositellaan erityisesti vesillä liikkujille sekä autoilijoille, sillä ne poistavat vaakasuuntaisia heijastuksia esimerkiksi märältä asfaltilta ja veden pinnalta. Peilipintaisten linssien valinta voi usein perustua tyyliseikkoihin, mutta peilipinta myös läpäisee valoa tavallista aurinkolasilinssiä vähemmän eli silmät ovat paremmassa suojassa.

”Aurinkolasilinssien valinnassa on tärkeää kiinnittää huomiota myös linssin väriin. Ruskeat linssit parantavat kontrasteja eli näet ympäristön kirkkaasti myös pilvisellä säällä, harmaat linssit helpottavat näkemistä kirkkaissa olosuhteissa ja pitävät värimaailman neutraalina kun taas vihreä-harmailla linsseillä värit pysyvät aidoimmillaan. Näiden yleisimpien värien lisäksi saatavana on myös esimerkiksi keltaisia linssejä, jotka sopivat erityisesti lasketteluun ja golfaamiseen sekä vaaleanpunaisia linssejä syvyysnäköä parantamaan”, Kortelainen jatkaa.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 0407427379

Kuva, miltä glaukoomapotilaan supistunut näkökenttä näyttää

Yksikään näöntarkastus ei ole turha – monet jopa sokeuttavat silmäsairaudet ovat aluksi täysin oireettomia

Maailman glaukoomaviikkoa vietetään tänä vuonna 10.-16.3. Glaukooma on näköhermoa vaurioittava etenevä sairaus, joka voi hoitamattomana johtaa vakavaan näön heikentymiseen ja jopa sokeutumiseen. Sairaus on alkuvaiheessa oireeton, joten säännöllinen silmien tutkimus on edellytys varhaiseen taudin havaitsemiseen sekä hoidon aloittamiseen.

Glaukooma aiheuttaa pysyviä vaurioita näköhermon päähän, josta seuraa näkökenttäpuutoksia. Taudin edetessä näkökenttä voi supistua niin sanotusti putkinäöksi. Useissa tapauksissa näköhermon vaurioituminen liittyy kohonneeseen silmänpaineeseen. Muita altistavia tekijöitä ovat muun muassa sukurasite, voimakas likitaitteisuus, ikä ja kortisonin pitkäaikainen käyttö.

”Haluamme tarjota laadukkaita palveluita aina ensimmäisistä optikon tekemistä tarkistuksista silmälääkäripalveluihin saakka. Jotta oireettomanakin alkavat silmäsairaudet havaitaan ajoissa, on tärkeää saada selville lähtötilanne ja seurata silmien terveyttä säännöllisesti. Käymmehän me hammaslääkärilläkin tasaisin väliajoin läpi elämän – sama rutiini olisi hyvä saada myös silmien terveydestä huolehtimiseen”, kommentoi Instru Optiikan toimitusjohtaja Pasi Anttila.

”Silmänpaineen mittaamisen lisäksi silmänpohjakuvaus ja erityisesti hermosäiekerroksen kuvaus OCT:lla, eli silmän rakenteiden valokerroskuvauksella, auttavat seulomaan glaukooman merkkejä. On hyvin yksilöllistä, millaista silmänpainetta silmä sietää. 30-50% glaukoomapotilasta silmänpaine on niin sanotusti normaali, mutta silti silmässä tapahtuu muutoksia. Tämän vuoksi säännölliset tutkimukset ovat ensisijaisen tärkeitä”, kertoo Instru Optiikan konsultoiva optometristi Ritva Kahlos.

Glaukooma on elämänlaatuun vaikuttava sairaus. Se tuhoaa näkökenttää hitaasti ääreisnäöstä lähtien, eikä esimerkiksi ajokortin näkövaatimukset eivät enää täyty, kun näkökettä muuttuu liian kapeaksi. Lisäksi se vaikeuttaa liikkumista ja rajoittaa harrastuksia – esimerkiksi pallopelit, elokuvat tai teatteriesitykset voivat olla haastavia seurattavia, kun näkökenttä supistuu.

”Jokaisesta kuvasta ja tutkimuksesta on hyötyä. Jos pääsemme vertaamaan tutkimustuloksia aiemmilta käyneiltä, antaa se enemmän informaatioita silmistä kuin yksi yksittäinen kuva. Glaukooman ennuste on sitä parempi mitä aiemmin se havaitaan. Menetettyä ei saa takaisin, mutta taudin etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää, mitä aiemmin diagnoosi saadaan tehtyä”, Kahlos jatkaa.

Suosittelemme näöntarkastusta vähintään kahden vuoden välein riippumatta siitä onko sinulla oireita tai todettuja silmäsairauksia. Jos olet yli 40 vuotias ja suvussasi on ollut glaukoomaa, suosittelemme silmälääkärillä käyntiä. Glaukoomadiagnoosin tekee aina silmälääkäri.

Lisätietoja:
Veera Aalto, Viestintäpäällikkö, Instru Optiikka Oy
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Celine

Uusi kevät, uusi minä – kevään kehysterendejä Keops optiikalta

Liukuvärit, hi-tech-materiaalit sekä kevyet metallikehykset ovat nosteessa tämän vuoden silmälasikehysmuodissa. Myös jo pidempään pinnalla ollut oversize-tyyli pysyy ajankohtaisena.

Monisävyiset kehykset antavat mahdollisuuden korostaa mielenkiintoisella tavalla vaatetuksen värejä sekä omia kasvonpiirteitä. Myös läpikuultavat sävyt ovat vahvasti edustettuina uusissa kehysmallistoissa. Läpikuultavissa kehyksissä on raikasta keveyttä ja ne mukautuvat sulavasti käyttäjänsä ihon ja hiusten sävyihin.

”Vuonna 2024 kehyksissä saa olla jännittävää väriä. Erityisesti erilaisia liukuväriyhdistelmiä nähdään paljon, ja ne voivat olla joko pehmeän harmonisia tai toisaalta eloisasti irrottelevia kontrastisävyjä. Vastapainona kevyen kuultaville kehyksille nousevat esiin myös kirkkaan tehosteväriset silmälasikehykset”, kertoo Keops optiikan ketjupäällikkö Kari Asikainen.

Uudet valmistusteknologiat ja -materiaalit nostavat päätään myös kehysmaailmassa. Esimerkiksi 3D-tulostaminen luo uusia mahdollisuuksia sekä kehysmuotoilulle että kehysten muokkaamiselle kunkin silmälasikäyttäjän yksilöllisin mitoin. Kevyet materiaalit, kuten titaani, sekä innovatiiviset tekniset rakenteet edistävät kehysten käyttömukavuutta, kulkien käsi kädessä tyylikkyyden kanssa.

Myös suosittu oversize-tyyli pitää edelleen pintansa – nyt kookkaissa kehyksissä aletaan nähdä entistä enemmän kulmikkaita ja neliskanttisia muotoja.

”Tyyli-inspiraatiota saa nyt todella ammentaa 70-luvun telkkarinruutulaseista, joiden mittasuhteet on kuitenkin tuotu nykypäivään raikkaan trendikkäällä otteella. Retrohenkisissä kehyksissä on vahva muotoilu, reilusti kokoa ja yhtä lailla asennetta. Nämä ovat taattuja katseenvangitsijoita”, Asikainen jatkaa.

Tällä hetkellä metallikehyksissä pinnalla ovat edelleen pyöreät muodot, mutta rinnalle ovat tulleet kantikkaat kehykset. Pilottityyliä nähdään edelleen kevään uutuuksissa. Ohuet metallikehykset luovat tyyliin ripauksen terävää älykkölookkia, jonka toisaalta voi hyvin yhdistää tuomaan särmää rennompaankin arkiasuun.

”Edelleen asiakkaat haluavat kehyksiin kepeyttä – metalli- tai titaanikehyksiä, jotka ovat todella kevyitä, tai sirompia ja ohuempia muovikehyksiä”, Asikainen lisää.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö
keops@keops.fi, 040 7427379
https://www.keops.fi/silmalasitrendit

 

EssilorLuxottica järjestää jälleen kesäleirejä työntekijöidensä lapsille

Kesän 2024 kesäleirit järjestetään Bibionessa, Italiassa. Instru Optiikan työntekijät voivat ilmoittaa lapsensa mukaan leirille nyt toista kertaa.

EssilorLuxottican kesäleirit on suunnattu konsernin työntekijöiden 9–17-vuotiaille lapsille. Leireillä liikutaan, opitaan yhdessä uutta, pidetään hauskaa ja kehitetään yhteistyötaitoja erilaisten aktiviteettien lomassa. Yhteensä leireille osallistuu jopa 700 lasta ja nuorta ympäri maailman. Jotta mahdollisimman moni voisi osallistua viikon mittaiselle kesäleirille, kattaa EssilorLuxottica suurimman osan leiriläisten kustannuksista.

”Olen tosi ylpeä siitä, että voimme tarjota tällaisen mahdollisuuden työntekijöidemme perheille – leiri on elämys, josta riittää muisteltavaa pitkäksi aikaa. Leirillä pyritään tukemaan lasten ja nuorten kasvua – he voivat innostua, olla osa tiimiä ja oppia uutta pitämällä hauskaa”, kertoo Instru Optiikan henkilöstöpäällikkö Mikaela Miikkulainen.

Leirien kaikki aktiviteetit suoritetaan ammattitaitoisten ohjaajien ja opettajien tarkassa valvonnassa. Tavanomaiseen leiripäivään sisältyy neljästä kuuteen tuntia liikunta-aktiviteetteja sekä monipuolista iltaviihdettä. Leirien pääkieli on englanti, joten osallistuminen tukee myös lasten ja nuorten kielitaitoa.

Kesällä 2023 kesäleirille osallistui Instru Optiikalta kymmenisen lasta. Yksi heistä oli 12-vuotias Tommi.

”Kivointa oli tutustua uusiin ihmisiin monista eri maista. Myös aktiviteetit oli hauskoja – monenlaista liikuntaa, esimerkiksi pallopelejä rantahiekalla, ja uimista joka päivä. Asuimme viiden hengen huoneissa, joten leirikavereihin tutustui nopeasti ja helposti. Samassa huoneessa asui lisäkseni yksi suomalainen ja kolme saksalaista. Tulevana kesänä on siskoni vuoro päästä leirille ja uskon, että myös hänellä tulee olemaan tosi hauskaa”, Tommi kertoo.

Kesäleireille haetaan EssilorLuxottican työntekijöiden verkostoista lisäksi vähintään 23 vuotta täyttäneitä työntekijöitä muun muassa tuutorien, matkustuksen tukihenkilöiden, taiteen ja askartelun työpajojen opettajien sekä blogivastaavien tehtäviin.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Paraneeko näkösi silmälaseja nostamalla? Kyse voi olla näköhävikistä

Aina, kun näköä ei ole korjattu parhaalla mahdollisella tavalla, syntyy näköhävikkiä.

Alikorjatut silmälasit, liian pitkä aika edellisestä näöntutkimuksesta tai esimerkiksi vanhojen silmälasien käyttäminen voivat aiheuttaa sen, ettei koko näkemisen potentiaali ole käytössä – syntyy siis näköhävikkiä. Näköhävikki tuo hankaluuksia esimerkiksi autolla ajamiseen ja muihin normaalin arjen askareihin, joissa tarkkaa näkökykyä tarvitaan. Mikäli silmälaseja joutuu kohentamaan paremman näön saavuttamiseksi, on aika käydä näöntarkastuksessa.

”Näköhävikki voi tuntua esimerkiksi epätarkkana näkemisenä tietylle etäisyydelle, keinuttamisena, liian kapeina näköalueina tai vaikeutena hahmottaa asioita. Käytännössä potentiaalisesta näöntarkkuudesta siis katoaa osa taivaan tuuliin eikä silmälaseista oteta kaikkea mahdollista hyötyä irti”, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Näköhävikkiä pystyy vähentämään merkittävästi, kun näkö on korjattu mahdollisimman oikein, kehykset istuvat kasvoilla hyvin eivätkä valu nenänvartta pitkin eteenpäin sekä oikeanlaisella yksilöllisellä linssiratkaisulla, jossa on huomioitu samanaikaisesti käyttäjän anatomia, kehyksen istuvuus ja lasien käyttötarkoitus. Myös säännöllisen näönkorjauksen päivittäminen ja lasien istuvuuden varmistaminen auttavat vähentämään näköhävikkiä.

”Pienillä asioilla voi olla merkittävä vaikutus näköhävikkiin – esimerkiksi näöntarkastuksessa käytettävä tutkimusetäisyys poikkeaa merkittävästi tilattujen silmälasien etäisyyteen kasvoista tai valittu moniteholinssityyppi ei sovi asiakkaan voimakkuusprofiilille optimaalisesti. Tällöin jää näöstä käyttämättä potentiaalia, joka olisi käytettävissä. Tilannetta voisi kuvailla, että käytössä olisi vain 80% sadasta. Lisäksi uusien silmälasien luovutuksen yhteydessä lasit tulisi taivutella istumaan mahdollisimman lähellä tilattuja yksilöllisiä arvoja, jotta koko linssin voimakkuuskapasiteetti tulisi hyötykäyttöön eikä näköhävikkiä syntyisi”, Werlander jatkaa.

Myös piilolinssien käyttäjillä voi ilmetä näköhävikkiä, mikäli voimakkuus on väärä tai hajataitteisuutta ei ole korjattu kunnolla.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instrumentarium Pärnu

Instrumentarium on toiminut Virossa jo 30 vuotta

Ensimmäinen Instrumentarium avattiin Põlvaan lokakuussa 1993.

Optikkoja on valmistunut Virossa ammattiin vuodesta 2001 alkaen – sitä ennen optikot tulivat pääasiassa ulkomailta, kuten Latviasta ja Venäjältä, ja silmälääkärit olivat isossa roolissa myös sopivien silmälasien valinnassa. Ennen Viron itsenäistymistä silmälaseja ostettiin apteekeista valmislaseina, joten optikkoliiketoiminta on Virossa nykyisessä muodossaan vielä kohtalaisen uutta.

”Myymälämme ovat pieniä ja tunnemme asiakkaamme hyvin. Vahvuutemme on ystävällisyys niin asiakkaiden kuin kollegoiden suuntaan. Myyntimme on kasvanut tasaisesti ja viimeisen kymmenen vuoden aikana olemme ottaneet suuren harppauksen eteenpäin”, kertoo Viron toimintojen henkilöstökohtaja Katrin Peets.

Instrumentarium-myymälöitä on Virossa tällä hetkellä 29 ja niissä työskentelee noin 140 työntekijää. Myymälät sijaitsevat keskeisillä paikoilla kauppakeskuksissa sekä vilkkailla kävelykaduilla. Instrumentariumilla on Virossa vahva asema luotettavana ja asiantuntevana optikkoketjuna.

”Henkilöstön vaihtuvuus myymälöissämme on todella pientä ja meillä viihdytään hyvin! Esimerkiksi eräs optikoistamme, Epp, aloitti myymälässämme vuonna 1993 ja aikoo sanojensa mukaan jatkaa meillä eläkeikään saakka. Meillä on vahva auttamisen kulttuuri ja työkaveriin voi aina luottaa – olemme siitä todella ylpeitä”, Peets jatkaa.

Tänä päivänä Viron toiminnot eivät kata ainoastaan myymälöitä vaan Virossa sijaitsee myös yhdistetty keskusvarasto ja linssien reunahiomo, joka palvelee sekä Viron että Suomen myymälöitä. Linssien reunahiomo on Pohjois-Euroopan suurin ja modernein, ja valtaosa linssien reunahionnasta tapahtuu uusinta teknologiaa hyödyntäen. Linssien reunahiomo on erittäin edistynyt myös vastuullisuuden saralla – esimerkiksi suurta vesimäärää ei enää tarvita kuivana leikkaavien jyrsinterien ansiosta ja koneiden tuottama lämpö otetaan talteen ja käytetään varasto- ja tuotantotilojen lämmitykseen. Keskusvarastolla, linssien reunahiomossa ja hallinnossa työskentelee tällä hetkellä noin 80 henkilöä.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Kuivasilmäasiantuntija antaa asiakkaalle ILP-valoimpulssihoitoa

Kun kostutustipat eivät riitä – IPL-valoimpulssihoidosta apua hankaliin kuivan silmän oireisiin

Kuivat ja kylmät pakkassäät, täydellä teholla puhaltavat ilmalämpöpumput ja autojen puhaltimet haastavat silmien kostutusjärjestelmän. Kuivan silmän oireet ovat tyypillisesti voimakkaimmillaan tähän aikaan vuodesta.

Kuivista silmistä kärsivä usein kuvailee, että silmissä on roskan tunne ja kuivat silmät myös vuotavat helposti esimerkiksi ulkoillessa. Silmien kuivuuden voi huomata myös näön ajoittaisena epätarkkuutena ja silmien väsymisenä. Kuivasilmäisyys oireilee yksilöllisesti eivätkä kaikki kuivasilmäiset kärsi jokaisesta tyypillisestä oireesta. Oireiden tunnistaminen kuivasilmäisyydeksi voi olla hankalaa, sillä silmät saattavat oireilla vain ajoittain ja eri tilanteissa eri tavoin.

”Useimmiten ensisijainen hoitokeino kuiville silmille ovat silmätipat, mutta oikeanlaisten silmätippojen valitseminen valtavasta valikoimasta ei ole ihan helppoa. Tipat tuovat monelle kaivatun avun ainakin hetkeksi, mutta ne hoitavat ainoastaan oireita eivätkä varsinaista juurisyytä. Kuivista silmistä kärsivien olisi hyvä käydä kuivasilmätutkimuksessa, jotta juurisyy voidaan selvittää ja oikea hoito aloittaa”, kertoo Instrumentariumin kuivasilmäasiantuntija Aija Hirsimäki.

Yksi uusimmista kuivien silmien hoitokeinoista on IPL-valoimpulssihoito. Se on turvallinen ja kivuton hoitomenetelmä, joka käyttää voimakasta impulsoivaa valoa ja lämpöä hoitamaan tukkeutuneita Meibomian rauhasia. Noin 85 % kuivasilmäisyyden oireista johtuu näiden rauhasten toimintahäiriöstä, joten IPL-valoimpulssihoidosta on apua suurimmalle osalle. Erityisen hyvin hoito sopii heille, joille kostutustipat ja muut kotihoitokeinot eivät tuo riittävää apua.

”IPL-valoimpulssihoito lämmittää ja sulattaa Meibomin rauhasten sisältämää öljyä, mikä auttaa avaamaan tukoksia. Hoito parantaa kyynelnesteen laatua vähentäen silmien punoitusta, vetistystä sekä roskan ja kuivuuden tunnetta. Koska IPL-valoimpulssihoito hoitaa kuivien silmien juurisyytä, se tarjoaa siten pitkäaikaista helpotusta”, Hirsimäki jatkaa.

IPL-valoimpulssihoito toimii parhaiten sarjahoitona – Instrumentarium Kuivasilmäklinikalla hoidot tehdään tyypillisesti neljän kerran sarjana, mutta pidemmätkään hoitosarjat eivät ole poikkeuksellisia. Hoitokerrat tehdään tyypillisesti noin kolmen viikon välein. Suurin osa IPL-hoitoasiakkaista käy sarjahoidon jälkeen ylläpitohoidossa noin kerran vuodessa.

”Kostutustippoja voi olla rasittavaa käyttää useita kertoja päivässä. Kuivasilmäklinikoillamme käy paljon hankalista oireista kärsiviä, mutta myös paljon asiakkaita, jotka haluavat vähentää kostutustippojen käyttöä tai päästä niistä jopa kokonaan eroon. Ei siis kannata odottaa turhan pitkään ennen kuivasilmätutkimukseen menoa ja hoidon aloittamista” Hirsimäki lisää.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instrumentarium Kuivasilmäklinikat

Uuden vuoden juhlinta lähestyy – paras keino välttää silmävammat on käyttää asianmukaisia suojalaseja

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteiden ampujille vuodesta 2011 alkaen. Niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttö on sallittu vain täysi-ikäisille. Niitä ei myöskään saa myydä tai luovuttaa alle 18-vuotiaille. Silti noin kolmannes uuden vuoden ilotulitteista vammoja saaneista on ollut lapsia ja nuoria.

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammoja tulee edelleen vuosittain ja niiden määrä vaihtelee. Vuodenvaihteessa 2022-2023 silmävammoja sai 21 henkilöä, josta noin puolet oli ilotulitusten katsojia. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

”Yhteistä lähes kaikille vammautuneille on ollut se, että suojalaseja ei ole käytetty. Suojalasit saisivat olla pakolliset myös ilotulitusta katsovilla, sillä valitettavasti ilotulitteet eivät aina lähde siihen suuntaan, kuin on tarkoitus. Suojalasitkaan eivät kuitenkaan estä kaikkia ilotulitevammoja, mutta pienentävät huomattavasti riskiä saada vakavia näköä uhkaavia silmävammoja”, kertoo Instrumentariumin silmälääkäri Jouko Hartikainen.

Instrumentariumilta on saatavana suojalaseja tilauksesta ilman vahvuuksia sekä omilla vahvuuksilla erilaisiin käyttötarkoituksiin. Mallistoon kuuluu myös huurtumattomia suojalaseja.

”Kunnolliset suojalasit istuvat hyvin ja niissä on mahdollisuus pieniin säätöihin. Kehyksen on istuttava lähellä kasvoja, muttei kuitenkaan niin tiiviisti, että ne huurtuvat. Uuden vuoden juhlintaan valittavissa suojalaseissa olennaista on se, että ne on tarkoitettu nimenomaan kipinöiltä, roiskeilta ja irtokappaleilta suojautumiseen”, kertoo optikko Katriina Varho Instrumentariumilta.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

Lähteet:
Tukes, Suomen silmälääkäriyhdistys

Suomen vanhin optikkoketju Nissen täyttää 132 vuotta

Ensimmäinen Nissen avattiin vuonna 1891 ja myymälöitä on tänä päivänä yli 50 ympäri Suomen.

Nissenin liiketoiminta käynnistyi 6.12.1891 tanskalaisen Christian Nissenin perustettua Helsinkiin kaupungin kolmannen optikkoliikkeen. Kluuvikadun pienessä kulmapuodissa, hotelli Kämpin kulmassa, oli käytettävissä yksi kahteen osaan jaettu huone, jonka etuosa toimi myymälänä ja takaosa työhuoneena.

Nissenin liiketoiminta osoittautui vaatimattomasta lähtöasetelmastaan huolimatta menestyksekkääksi ja kioskin kokoisesta myymälästä päästiin muutaman vuoden sisällä muuttamaan tilavampiin tiloihin Pohjois-Esplanadille. 1910-luvulle tultaessa Nissen oli jo vakiinnuttanut asemansa ja kasvanut ensimmäiseksi optisen alan suurliikkeeksi.

”Alussa Nissen erottautui muista alan liikkeistä ammattitaitoisella henkilöstöllä, laadukkaalla asiakaspalvelulla sekä tavallista joustavammalla liiketoimintamallilla. Kun katsomme Nisseniä nyt, ovat nämä samat arvot edelleen valttejamme ja ohjaavat toimintaamme tänäkin päivänä”, kertoo Nissenin markkinointivastaava Annina Kiukkonen.

2020-luvulla keinot ovat muuttuneet, mutta päämäärä on sama – Nissenillä halutaan ymmärtää ja kuunnella asiakkaiden tarpeita ja tarjota niihin parhaita ratkaisuja edulliseen hintaan.

”1890-luvulla Christian Nissen huomasi, että naisasiakkaat tulivat mieluummin palvelluksi naismyyjän toimesta. Niinpä naisasiakkaille ryhdyttiin tarjoamaan omaa henkilökohtaista palvelua naispuolisen henkilön toimesta joka päivä kello 14–15. Tänä päivänä vastaamme kuluttajien muuttuviin tarpeisiin ja toiveisiin esimerkiksi tuomalla ensimmäisenä Suomessa etänäöntarkastuksen palveluvalikoimaamme”, Kiukkonen jatkaa.

Etänäöntarkastuksessa asiakas käy myymälässä näöntarkastuksssa ja optikko tekee tarkastuksen etänä toisesta myymälästä käsin. Uuden palvelun avulla Nissen on pystynyt parantamaan näöntarkastusten saatavuutta niillä paikkakunnilla, missä optikkoja on vähemmän kuin kysyntää – etänäöntarkastus on ollut hyvä parannus palveluihin muun muassa pienemmillä paikkakunnilla ja pitkien välimatkojen seuduilla. Asiakasta avustaa näöntarkastushuoneessa työpaikkakoulutettu optinen myyjä, jonka tehtävänä on toimia sekä asiakkaan että optikon apuna. Optikolla ja asiakkaalla on kuva- ja ääniyhteys toisiinsa koko näöntarkastuksen ajan. Nissenin asiakkaat ovat olleet etänäöntarkastuksiin todella tyytyväisiä ja kiitosta on tullut muun muassa siitä, että näöntarkastus on ollut aivan yhtä hyvä kuin perinteiselläkin tavalla tehtynä.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste