Ammattiautoilija hyötyy toiminnallisen näön tutkimuksesta

Suomalaisten tuntema muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys Niemi Palvelut Oy työllistää noin 100 ammattikuljettajaa ja hoitaa vuosittain noin 24 000 muuttoa ja noin 45 000 muuta palveluprojektia. Kuljettajien kyky reagoida nopeasti ympäristöstä tekemiinsä havaintoihin on liikenneturvallisuuden perusta.

Niemi Palvelut Oy:llä alettiin miettiä, miten kuljettajien ajonäön ylläpitoa ja seurantaa voisi parhaiten tukea. Idea ajonäön teemapäivästä syntyi yhdessä Instrumentariumin kanssa.

”Suhtaudumme liikenneturvallisuuteen vakavasti ja haluamme turvata kuljettajillemme parhaat mahdolliset työskentelyolosuhteet. Lisäksi ammattiajokortti asettaa tiukat näkövaatimukset. Siksi kuljettajien näkökyvyn säännöllinen testaaminen on äärimmäisen tärkeää. Ajonäkemisen teemapäivässä jokaisella halukkaalla on mahdollisuus saada tärkeää tietoa omasta näkemisestään helposti työpaikan tiloissa”, työturvallisuuspäällikkö Tomi Salonoja Niemi Palvelut Oy:ltä kertoo.

Teemapäivän mittaan kuljettajat pääsivätkin testaamaan oman näkönsä tarkkuutta, näkökentän laajuutta sekä kontrastinäköä eli valoisuuserojen erotuskykyä. Nämä kaikki vaikuttavat olennaisesti reagointikykyyn liikenteessä. Häikäistyminen vastaantulevien valoista sekä heijastukset tuulilasissa ja silmälasien linsseissä pidentävät reaktioaikoja, ja hyvää kontrastinäköä tarvitaan puolestaan ympäristön havainnointiin vaikeissa valaistusolosuhteissa, esimerkiksi sateella, hämärässä tai sumussa. Toiminnallisen näön testeissä käytettiin suomalaisen silmälääkäri Markku Leinosen kehittämää Ocusweep -nimistä mittauslaitetta.

”Sain hyvän ja kattavan palautteen omasta näkökyvystä ja erityisesti näkökentästä. On järkevää testata ajonäkemistä – varsinkin, kun ajaa työkseen”, kuorma-autonkuljettaja Ville Luukkonen kertoo.

Myös muut kuin kuljettajat saivat mahdollisuuden osallistua.

”Testien tekeminen oli helppoa, tuntui kuin pelaisi videopeliä. Sain uutta tietoa näkemisestäni ja ajattelin hankkia ensimmäiset silmälasit”, työnjohtaja Ilkka Vesamo jatkaa.

Ammattiautoilijoille asetetut näkövaatimukset perustuvat koko Euroopan alueella ns. ajokorttidirektiiviin, jossa mainitaan tarkat raja-arvot näöntarkkuuden vähimmäisarvolle sekä näkökentän eheydelle ja laajuudelle. Näkövaatimusten täyttyminen tarkistetaan lääkärinlausunnolla säännöllisesti, mutta kontrastinäön tai näkökenttien osalta mittauksia ei kuitenkaan usein tehdä automaattisilla testilaitteilla, ellei henkilöllä ole tiedossa olevaa silmäsairautta tai vahvaa epäilyä siitä.

Muutokset näkemisessä tapahtuvat usein hiljattain, eikä ihminen usein pysty itse edes huomaamaan niitä, ennen kuin ne vaikuttavat merkittävästi näkemiseen. Myös olosuhteilla on merkitystä, sillä esimerkiksi hämärässä joidenkin näkö saattaa muuttua likitaitteisempaan suuntaan. Tällöin voidaan määrätä erilliset ajolasit hämärällä ajamiseen. Kontrastien erottelukykyyn voidaan puolestaan tarvittaessa vaikuttaa linsseillä. Tärkeintä on kuitenkin tutkia näkö säännöllisesti ja huolehtia, että yleiskäytössä olevat silmälasit ja piilolinssit ovat ajan tasalla.

Suomalaisten tuntema muutto- ja logistiikka-alan palveluyritys Niemi Palvelut Oy työllistää noin 1100 palvelutehtävien erikoisosaajaa ja hoitaa vuosittain noin 24 000 muuttoa ja noin 45 000 muuta palveluprojektia. www.niemi.fi/

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste