Kuivasilmätutkimus, optikko ja asiakas

Kuivasilmäisyys on yhä nuorempien ongelma

Instrumentariumin Kuivasilmäklinikoilla on tarjolla kattavaa ja yksilöllistä hoitoa.

Instrun Kuivasilmäklinikoiden ketju laajenee kuuteen toimipisteeseen, joten apua vaivaan on saatavilla jatkossa maanlaajuisesti. Instrun kokenut kuivasilmäasiantuntija, optikko Aija Hirsimäki on nähnyt, miten suuria vaikutuksia kuivasilmäisyydellä on elämänlaatuun, ja kantaa nyt erityisesti huolta nuorista.

Kuivasilmäisyyttä aiheuttavat monet tekijät, viime vuosina merkittävimmäksi näistä on noussut digilaitteiden tuijottaminen lähietäisyydeltä. Lisäksi vaivaa pahentavat esimerkiksi sairaudet ja lääkitykset, hormonaaliset muutokset, ravinto ja asuinolosuhteet.

”Kun kyynelnestettä ei erity riittävästi tai se on laadultaan heikkoa, ei se kykene pitämään silmän pintaa kosteana. Myös luomen reunan kunto ja asento vaikuttavat silmän kostuttamiseen”, Hirsimäki mainitsee.

Iso osa oireista on monelle jo tuttuja, esimerkiksi ärtymistä ja roskan tunnetta. Moni ei kuitenkaan yhdistä esimerkiksi näkömuutoksia tai vuotamista kuivan silmän oireisiin.

Enemmän hoitovaihtoehtoja tarjolla

Kuivasilmäisyyden arvioidaan olevan maailman yleisin silmäsairaus, joka hoitamattomana voi johtaa silmän pinnan vaurioihin. Tyypillisenä kärsijänä on pidetty päätetyötä tekevää, keski-ikäistä naista, mutta nykyään vaiva koskettaa myös nuoria, jopa lapsia. Koreassa tehdyssä tutkimuksessa 10 % alakouluikäisistä todettiin kuivasilmäisiksi*.

Kuivasilmätutkimus, optikko ja asiakas

Uusien IPL-valoimpulssihoitojen tuloksista on paljon tutkimustietoa ja omatkin kokemuksemme ovat erittäin positiivisia.

”Vaikean kuivasilmäsilmäisyyden on todettu aiheuttavan masennusta, ahdistusta ja sairauspoissaoloja. Olen hoitanut asiakkaita, jotka ovat menettäneet jopa ammattinsa”, Hirsimäki kertoo.

Kuivasilmäisyyteen on kuitenkin saatavissa hoitoa. Silmän kuivumista voidaan tutkia normaalissa näöntarkastuksessakin, mutta Instrussa asiaan keskitytään erityisesti.

”Meillä Instrussa on käytössä kuivien silmien oirekysely, jonka perusteella optikko voi suositella kotihoitotuotteita tai ohjata asiakkaan tutkimukseen erikoistuneelle asiantuntijalle.”

Kuivasilmäklinikoilla erikoistuneet optikot käyttävät tunnin tutkimuksiin. Silmä esimerkiksi kuvataan Keratograph-laitteella, jotta saadaan näkymä öljyä tuottaviin rauhasiin. Tutkimustulokset käydään asiakkaan kanssa läpi ja optikko laatii hoitosuunnitelman, jonka tehoa kontrolloidaan.

Ensisijaisena hoitona ovat yleensä säilöntäaineettomat tipat. Lisäksi voidaan suositella esim. luomenreunan puhdistusta, kotona tehtävää lämpöhoitoa, räpyttelemistä, tauottamista ja vedenjuontia. Kotona voidaan lisäksi panostaa olosuhteisiin, muun muassa ilmastointia säätämällä tai ilmankostutinta käyttämällä. Ulkoilu ja kauas katsominen vähentävät silmien väsymistä ja rasittumista. Uusin vaihtoehto klinikkahoidoista on tehokkaaksi todettu IPL-valoimpulssihoito.

Hirsimäki muistuttaa, että vaikka tipat olisivat tuttuja, kannattaa hoitovaihtoehtoja kartoittaa ammattilaisen kanssa. Oikeiden tippojenkin valintaan on hyvä pyytää apua.

”Uusien IPL-valoimpulssihoitojen tuloksista on paljon tutkimustietoa ja omatkin kokemuksemme ovat erittäin positiivisia”, Hirsimäki vetää yhteen.

Kuivasilmäklinikat palvelevat: Kuopiossa, Lahdessa, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Vantaalla.

Lisätietoja:
Veera Aalto, Viestintäpäällikkö, Instru Optiikka Oy
viestinta@instru.fi, 040 7427379
www.instru.fi/kuivasilmaklinikka

*Association Between Video Display Terminal Use and Dry Eye Disease in School Children, Jun Hyung Moon, MD; Mee Yon Lee, MD; Nam Ju Moon, MD, PhD Journal of Pediatric Ophthalmology and Strabismus, 2014

Artikkeli on tehty yhteistyössä calcus.com:n kanssa.

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste