Optometristi tutkii asiakkaan näköä

Lasten likinäköisyys on huolestuttavassa kasvussa – aikainen havaitseminen tärkeää hoidon onnistumisen kannalta

Kouluikäisten lasten näöntarkkuutta seurataan kouluterveydenhuollossa, mutta siellä ei ole mahdollisuutta tutkia näköä kokonaisvaltaisesti. Tästä syystä koululaisten silmät on tärkeää tutkituttaa optikolla, jotta näkemisen haasteet löydetään ajoissa ja koulutie sujuu siltä osin mahdollisimman vaivattomasti.

Lasten silmistä ja näkemisestä voidaan huolehtia monella tavalla. Myopia, eli likinäköisyys, alkaa lapsuudessa ja sitä tavataan maailmanlaajuisesti noin 34 % väestöstä. Arvioidaan, että vuoteen 2050 mennessä luku olisi jopa 50 %*. Likinäköinen henkilö voi nähdä lähellä olevat asiat tarkasti, mutta hänellä on vaikeuksia nähdä kauempana olevia asioita, kuten taulua koululuokassa.

Myopian esiintyvyyteen vaikuttavat useat tekijät, joista perinnöllisyys on suurin yksittäinen tekijä. Muita altistavia tekijöitä myopian kehittymiselle ovat muun muassa ruutuaika, etnisyys, silmän taitto-ominaisuudet sekä liian vähäinen ulkona vietetty aika.

”Yhä useammalle lapselle kehittyy likinäköisyys yhä nuoremmalla iällä ja syitä tutkitaan tällä hetkellä maailmanlaajuisesti. Likinäköisyyden lisääntymisen on todettu olevan yhteydessä muun muassa vähentyneeseen ulkona oloon ja lisääntyneeseen lähityöskentelyyn. Lapset viettävät paljon aikaa sisätiloissa ja käyttävät yhä enemmän aikaa lähelle katsomista edellyttävien aktiviteettien parissa. Mitä nuoremmalle lapselle likinäköisyys kehittyy, sitä pidemmälle ja vaikeammaksi se todennäköisesti etenee”, kertoo Instru Optiikan optometrian kehityspäällikkö Ritva Kahlos.

Myopian varhainen havaitseminen on tärkeää, jotta sen edistyminen saadaan hidastumaan. Mitä aikaisemmin myopian kontrollointi aloitetaan, sitä parempia tuloksia voidaan saada aikaan. Myopia voi aiheuttaa erinäisiä silmäsairauksia sekä muita silmään liittyviä muutoksia – verkkokalvon irtauma, kohonnut glaukoomariski ja ennenaikainen kaihi lisääntyvät myopian myötä. Mitä voimakkaammaksi likinäköisyys etenee, sitä suurempi riski on myös silmäsairauksille.

Myopian hoitoon käytetään muun muassa erikoissilmälasi- ja piilolinssejä. Piilolinssit ovat kuuluneet Instrumentariumin valikoimaan jo pitkään. Hoitovalikoima laajenee entisestään, kun syksyllä valikoimaan saadaan myös myopian hoitoon tarkoitetut silmälasilinssit. Vaikka varhainen hoidon aloitus antaa mahdollisuudet parempaan lopputulokseen, kannattaa likinäköisyyden hoito aloittaa vielä esimerkiksi teini-ikäisenäkin.

“Pienelläkin likinäköisyyden etenemisen hidastamisella voi olla merkittävä silmäsairauden riskiä alentava vaikutus”, Kahlos jatkaa.

Optikko voi määrätä silmälasit yli 8-vuotiaille lapsille – alle 8-vuotiaiden lasten silmälasimääräyksen saa silmälääkäriltä.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

*Lähde: Holden BA, Fricke TR, Wilson DA, et al. Global Prevalence of Myopia and High Myopia and Temporal Trends from 2000 through 2050. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26875007/

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste