Paraneeko näkösi silmälaseja nostamalla? Kyse voi olla näköhävikistä

Aina, kun näköä ei ole korjattu parhaalla mahdollisella tavalla, syntyy näköhävikkiä.

Alikorjatut silmälasit, liian pitkä aika edellisestä näöntutkimuksesta tai esimerkiksi vanhojen silmälasien käyttäminen voivat aiheuttaa sen, ettei koko näkemisen potentiaali ole käytössä – syntyy siis näköhävikkiä. Näköhävikki tuo hankaluuksia esimerkiksi autolla ajamiseen ja muihin normaalin arjen askareihin, joissa tarkkaa näkökykyä tarvitaan. Mikäli silmälaseja joutuu kohentamaan paremman näön saavuttamiseksi, on aika käydä näöntarkastuksessa.

”Näköhävikki voi tuntua esimerkiksi epätarkkana näkemisenä tietylle etäisyydelle, keinuttamisena, liian kapeina näköalueina tai vaikeutena hahmottaa asioita. Käytännössä potentiaalisesta näöntarkkuudesta siis katoaa osa taivaan tuuliin eikä silmälaseista oteta kaikkea mahdollista hyötyä irti”, kertoo Instrumentariumin tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Näköhävikkiä pystyy vähentämään merkittävästi, kun näkö on korjattu mahdollisimman oikein, kehykset istuvat kasvoilla hyvin eivätkä valu nenänvartta pitkin eteenpäin sekä oikeanlaisella yksilöllisellä linssiratkaisulla, jossa on huomioitu samanaikaisesti käyttäjän anatomia, kehyksen istuvuus ja lasien käyttötarkoitus. Myös säännöllisen näönkorjauksen päivittäminen ja lasien istuvuuden varmistaminen auttavat vähentämään näköhävikkiä.

”Pienillä asioilla voi olla merkittävä vaikutus näköhävikkiin – esimerkiksi näöntarkastuksessa käytettävä tutkimusetäisyys poikkeaa merkittävästi tilattujen silmälasien etäisyyteen kasvoista tai valittu moniteholinssityyppi ei sovi asiakkaan voimakkuusprofiilille optimaalisesti. Tällöin jää näöstä käyttämättä potentiaalia, joka olisi käytettävissä. Tilannetta voisi kuvailla, että käytössä olisi vain 80% sadasta. Lisäksi uusien silmälasien luovutuksen yhteydessä lasit tulisi taivutella istumaan mahdollisimman lähellä tilattuja yksilöllisiä arvoja, jotta koko linssin voimakkuuskapasiteetti tulisi hyötykäyttöön eikä näköhävikkiä syntyisi”, Werlander jatkaa.

Myös piilolinssien käyttäjillä voi ilmetä näköhävikkiä, mikäli voimakkuus on väärä tai hajataitteisuutta ei ole korjattu kunnolla.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2022 Instru Optiikan liikevaihto oli 105 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste