Asiakas ja optikko silmänpohjakameran edessä

Silmien säännöllinen tutkiminen on tärkeää – voi paljastaa diabeteksen

Tänään tiistaina 14.11. vietetään Maailman diabetespäivää. Päivän tarkoituksena on kiinnittää maailmanlaajuisesti huomiota diabetekseen ja sen kanssa eläviin ihmisiin. Diabetes aiheuttaa silmissä monenlaisia muutoksia, joista vakavin on verkkokalvosairaus retinopatia.

Diabetesta sairastaa noin 500 000 suomalaista eli noin 10 % koko väestöstä. Silmäongelmat ovat tyypillisiä sekä 1-tyypin että 2-tyypin diabetesta sairastavilla. Yksi yleisimmistä diabeteksen liitännäissairauksista on retinopatia, joka voi hoitamattomana johtaa jopa vakavaan näön heikkenemiseen.

Retinopatiassa silmän hiussuonten rakenne muuttuu, mikä aiheuttaa muutoksia silmänpohjan verisuonissa alkaen pienistä verisuonista ja siirtyen sairauden edetessä surempiin verisuoniin. Sairaus etenee hitaasti ja alkaa monen muun silmäsairauden tapaan oireettomana. Retinopatia on mahdollista havaita jo ennen oireiden alkamista tutkimalla silmänpohjaa.

”Diabetesta sairastavan on tärkeää käydä säännöllisesti sekä silmänpohja- että OCT-kuvauksessa.  Silmänpohjakuvasta näemme silmän tilanteen päältä päin ja OCT:lla, eli silmän kerrosvalokuvauksella, näemme missä verkkokalvon kerroksessa mahdollinen muutos on”, kertoo optometristi Mia Rosqvist Instrumentariumilta.

Retinopatian lisäksi diabetes aiheuttaa muitakin silmäongelmia. Silmän linssiin eli mykiöön voi muun muassa kertyä sokeriaineenvaihduntatuotteita, jotka vetävät puoleensa nestettä. Tästä johtuen linssi turpoaa, sen taittovoimakkuus kasvaa ja näöstä tulee epätarkka ja vaihteleva. Lisäksi diabetes lisää jossain määrin harmaakaihin puhkeamista ja voi nopeuttaa sen kehittymistä. Diabetes voi myös osaltaan aiheuttaa ja lisätä kuivasilmäisyyttä.

”Diabetekeseen viittaavia silmänpohjan muutoksia voidaan havaita näöntutkimuksen yhteydessä sattumalöydöksenä. En voi kylliksi painottaa silmien säännöllisen tutkimisen ja kuvantamisen tärkeyttä vaikkei silmissä olisikaan vielä todettua vikaa – tämä koskee ihan meitä kaikkia, ei ainoastaan diabeetikoita”, Rosqvist jatkaa.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste