Vertailu 20n40 cm

Tutkimus: Peräti 90 % suomalaisista kertoo katsovansa älypuhelintaan silmille haitalliselta etäisyydeltä – ”Jos tapaat katsoa kännykkääsi 20 sentin päästä, teet silmillesi valtavan karhunpalveluksen”

Oletko tullut ajatelleeksi, miltä etäisyydeltä katselet älypuhelintasi? Instrumentariumin kyselytutkimuksessa peräti 90 % ihmisistä kertoo katsovansa kännykkäänsä epäterveellisen läheltä. “Jos jokainen suomalainen suoristaisi kättään ja selaisi puhelintaan 40 sentin päästä, tässä maassa olisi selvästi vähemmän väsyneitä ja oireilevia silmiä”, Instrumentariumin optometristi Riikka Torvela toteaa.

Instrumentariumin Suomalaisten arkiset näön haasteet -tutkimuksen (n=1 016) mukaan 72 % suomalaisista ei kiinnitä merkittävää huomiota siihen, miltä etäisyydeltä he katsovat puhelinta. Optometristi Riikka Torvela onkin huolestunut suomalaisten kännykkäergonomiasta.

“Kun laitat kyynärpään pöydälle ja alat selailla puhelinta, ruutu tulee huomaamatta todella lähelle, vain 10–20 sentin päähän silmistä. Silmiä ei ole rakennettu tarkentamaan pitkiä aikoja niin lähelle. Ne kuormittuvat valtavasti”, Torvela kertoo.

Suomalaiset eivät tiedosta riskejä

Tutkimustulosten perusteella suomalaiset eivät vaikuta ymmärtävän, kuinka kuormittavaa ja pitkällä aikavälillä haitallista läheltä katsominen on silmille. Silmät pystyvät palautumaan päivän kuormituksesta, mutta vuosia jatkuva ylikuormitus voi aiheuttaa hankalia oireita.

”Jos tapaat katsoa kännykkääsi 20 sentin päästä esimerkiksi viisi tuntia päivässä, siis nykyihmisen keskivertoajan, teet silmillesi valtavan karhunpalveluksen. Jatkuva silmien ylikuormittuminen voi aiheuttaa oireita, jotka heikentävät elämänlaatua, ja esimerkiksi kuivasilmäisyyden riski kasvaa huomattavasti”, Torvela kertoo.

Mistä silmien kuormittumisen sitten huomaa? Tyypillisimpiä oireita ovat jatkuva päänsärky, silmien väsyminen, kuivasilmäisyys, näön sumeneminen ja vaikeus tarkentaa katsetta. Kuormitus voi heijastua myös niskan ja hartioiden kipuina.

Lisäksi läheltä katsominen lisää likinäköisyyden riskiä erityisesti lapsilla ja nuorilla. Läheltä katsominen vähentää myös räpyttelytiheyttä, mikä kuivattaa silmiä ja tuo pitkällä aikavälillä ongelmia öljyä tuottavien rauhasten toimintaan.

Kun suoristaa kättään, silmät kiittävät

Mikä sitten on oikea etäisyys katsoa puhelinta? Kansainvälisten tutkimusten* mukaan 40 senttimetriä, mikä tarkoittaa käden suoristamista yli 90 asteen kulmaan.

“Se on pieni mutta tärkeä kädenojennus silmien jaksamiselle. Kun haitat tiedostaa, kännykän alkaa rutiininomaisesti viedä kauemmas kasvoista.”

Samaisissa tutkimuksissa todettiin, että silmät kuormittuvat erittäin paljon 10–30 senttimetrin katseluetäisyydellä. Kun katseluetäisyys kasvaa 30–40 senttimetriin, kuormitus on jo selvästi pienempi.

“Kannattaa tähdätä 40 senttimetriin. Silloin silmien tarkennuksesta vastaavat pikkulihakset eivät joudu ponnistelemaan ylitöissä. Toisaalta ruutu ei ole vielä niin kaukana, että silmät kuormittuisivat liian pienestä tekstistä.”

Seitsemän keinoa huolehtia silmien jaksamisesta

Nykyarjessa ei voi välttyä erilaisten näyttöpäätteiden käytöltä. Siksi on tärkeää miettiä, miten voisi välttää turhaa näkökuormaa ja palautua väistämättä syntyvästä silmien rasituksesta. Torvela listaa seitsemän keinoa, jotka auttavat huolehtimaan silmien jaksamisesta:

1. Suorista kättäsi, kun käytät älypuhelinta.
“10 sentin etäisyys on aivan liian vähän, samoin 20 senttiä. Kun suoristat kätesi yli 90 asteen kulmaan, puhelin asettuu noin 40 sentin päähän. Tee käden suoristamisesta rutiini. Säädä puhelimen fonttikoko suuremmaksi, jos joudut tihrustamaan tekstiä.”

2. Katso mieluummin televisiota kuin älypuhelinta.
“Usean metrin päähän sijoitettu televisio on selvästi silmäystävällisempi ratkaisu kuin puhelin. Myös tabletti, jota katselee luonnostaan kädenmitan päästä, kuormittaa silmiä vähemmän kuin älypuhelin**. Muista pitää tauko 20 minuutin välein, on laite mikä tahansa.”

3. Lataa puhelimeesi silmien etäisyyttä tarkkaileva sovellus.
“Puhelimiin löytyy sovelluksia, jotka mittaavat silmien etäisyyttä laitteesta. Sovellukset varoittavat liian lyhyestä etäisyydestä melko herkästi, mikä saattaa olla pidemmän päälle rasittavaa. Saat kuitenkin hyvän tuntuman, kuinka läheltä tapaat katsoa puhelintasi, ja opit muuttamaan tapojasi.”

4. Lataa puhelimeesi taukosovellus.
“Taukojen pitäminen on ruutuajan vähentämisen ja katseluetäisyyden lisäämisen jälkeen tehokkain keino vähentää näkökuormaa. On olemassa sovelluksia, jotka muistuttavat tauosta, kun olet käyttänyt puhelintasi liian pitkään.”

5. Säädä näytön kirkkaus oikealle tasolle.
“Näytön kirkkaus ei saisi poiketa merkittävästä ympäristön kirkkaudesta. Erityisesti iltaisin näyttö on helposti liian kirkkaalla. Oikea kirkkaus on sellainen, joka ei häikäise eikä toisaalta ole niin hämärä, että joudut siristelemään nähdäksesi. Monissa nykypuhelimissa on automaattinen kirkkauden säätö, ja suosittelen sen käyttöä.”

6. Vaihda puhelin välillä lehteen, painettuun kirjaan tai äänikirjaan.
“Kirjan tai lehden lukeminen on puhelimelta lukemista parempi vaihtoehto, sillä sivun kääntäminen pakottaa räpäyttämään silmiä. Äänikirjan kuuntelu on myös silmäystävällistä, koska voit lepuuttaa silmiäsi vaikkapa kävellessä luonnossa.”

7. Valitse oikeanlaiset silmälasit päätetyöskentelyyn.
“Jos iso osa työpäivästäsi kuluu ruutujen äärellä, kannattaa hankkia näyttöpäätetyöskentelyyn tarkoitetut lasit. Pelkästään tämä voi vähentää merkittävästi näkökuormaasi, vaikket muuttaisi mitään muuta.”

Lisätietoja:
Riikka Torvela
Optometristi
riikka.torvela@instru.fi
044 755 5407

Kyselututkimus, näkökuorma

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

 

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste