Uuden vuoden juhlinta lähestyy – paras keino välttää silmävammat on käyttää asianmukaisia suojalaseja

Suojalasit ovat olleet pakolliset ilotulitteiden ampujille vuodesta 2011 alkaen. Niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

Ilotulitteet ovat räjähteitä, joiden käyttö on sallittu vain täysi-ikäisille. Niitä ei myöskään saa myydä tai luovuttaa alle 18-vuotiaille. Silti noin kolmannes uuden vuoden ilotulitteista vammoja saaneista on ollut lapsia ja nuoria.

Silmävammojen määrä on pitkällä aikavälillä laskenut, mutta vammoja tulee edelleen vuosittain ja niiden määrä vaihtelee. Vuodenvaihteessa 2022-2023 silmävammoja sai 21 henkilöä, josta noin puolet oli ilotulitusten katsojia. Vammoilta olisi hyvin todennäköisesti vältytty käyttämällä suojalaseja.

”Yhteistä lähes kaikille vammautuneille on ollut se, että suojalaseja ei ole käytetty. Suojalasit saisivat olla pakolliset myös ilotulitusta katsovilla, sillä valitettavasti ilotulitteet eivät aina lähde siihen suuntaan, kuin on tarkoitus. Suojalasitkaan eivät kuitenkaan estä kaikkia ilotulitevammoja, mutta pienentävät huomattavasti riskiä saada vakavia näköä uhkaavia silmävammoja”, kertoo Instrumentariumin silmälääkäri Jouko Hartikainen.

Instrumentariumilta on saatavana suojalaseja tilauksesta ilman vahvuuksia sekä omilla vahvuuksilla erilaisiin käyttötarkoituksiin. Mallistoon kuuluu myös huurtumattomia suojalaseja.

”Kunnolliset suojalasit istuvat hyvin ja niissä on mahdollisuus pieniin säätöihin. Kehyksen on istuttava lähellä kasvoja, muttei kuitenkaan niin tiiviisti, että ne huurtuvat. Uuden vuoden juhlintaan valittavissa suojalaseissa olennaista on se, että ne on tarkoitettu nimenomaan kipinöiltä, roiskeilta ja irtokappaleilta suojautumiseen”, kertoo optikko Katriina Varho Instrumentariumilta.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

Lähteet:
Tukes, Suomen silmälääkäriyhdistys

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste