Mies ja nainen aurinkolasit päässä veneen kannella

Valon määrä lisääntyy nyt voimakkaasti – silmien suojaaminen haitalliselta UV-säteilyltä on tärkeää

Kevätaurinko lämmittää jo houkutellen viettämään entistä enemmän aikaa ulkona. UV-säteily voi aiheuttaa muun muassa sarveiskalvon ärtymistä ja pidemmällä aikavälillä nopeuttaa jopa harmaakaihin syntymistä.

Aurinkolasien tärkein tehtävä on suojata silmiä haitalliselta UV-säteilyltä. Riittävän UV-suojauksen tunnistaa linssin UV 100 % -tai UV 400 -merkinnästä. Lapsen silmä on UV-säteilylle vielä herkempi kuin aikuisen, minkä vuoksi lasten silmien suojaaminen on vähintään yhtä tärkeää kuin aikuisten.

UV-suoja ja polarisaatio ovat termejä, joihin törmää väistämättä aurinkolasiostoksilla, mutta jotka menevät helposti sekaisin.

”UV-suojalla tarkoitetaan sitä, että aurinkolasilinssi suodattaa edestä tulevasta valosta UV-säteilyn pois. Osassa linsseistämme on lisäksi heijastamaton takapinta ja erillinen UV-suoja sivuilta tuleville heijastuksille, jotka muutoin heijastavat linssin takapinnasta takaisin silmään päin. Polarisaatio puolestaan poistaa vaakasuorilta pinnoilta heijastavan valon häikäisevän vaikutuksen pois. Polarisoitu linssi muistuttaa siis rakenteeltaan perinteisiä ikkunakaihtimia”, kertoo Instru Optiikan tuotepäällikkö Lotta Werlander.

Suojaavuuteen vaikuttaa myös kehyksen istuvuus. Aurinkolasien kehyksen on oltava oikean kokoinen ja sen tulee istua lähellä kasvoja, jotta kirkas valo ei pääse häikäisemään yläkautta, alakautta tai sivuilta. Sopiva kehys tuo lisäksi runsaasti käyttömukavuutta niin aikuiselle kuin lapselle.

Myös aurinkolasilinssien tummuuteen ja värisävyyn on tärkeää kiinnittää huomiota. Ruskean ja punertavan sävyiset linssit sopivat hyvin autoiluun ja ulkoiluun, sillä ne parantavat kontrastia ja auttavat erottamaan muodot taustasta.

”Valikoimassamme on esimerkiksi ProGolf-linssit, jotka on suunniteltu pelitilanteeseen. Niissä on optimoitu kaukonäköalue, joka ei vääristä maisemaa. Punaruskea ProGolf-linssi on kontrastirikas ja auttaa erottamaan maaston muodot paremmin. Ray-Banilla on puolestaan ikoniset klasikkomallit, kuten pilottimalli Aviator, sekä niistä päivitetyt versiot. Värisävy G15, eli vihreä 85%, kehiteltiin aikanaan USA:n laivaston lentäjille. Se on edelleen yksi suosikkisävyistä tarkan optiikkansa ansiosta”, kertoo Werlander.

Harmaan sävyt muuttavat vähiten värien todellista sävyä. Kellertävämmät sävyt puolestaan toimivat erityisesti sumuisella ja vähävaloisella säällä. Kaupunkikäyttöön sopivat vähän vaaleammatkin linssisävyt tai esimerkiksi liukuvärilliset linssit. Linssin tummuuden valitsemiseen hyvä nyrkkisääntö on, että mitä kirkkaammissa olosuhteissa aurinkolaseja käyttää, sitä tummempi linssin tulee olla.

”Peilipintaiset aurinkolasilinssit ovat paitsi hienot, on peilaavalla pinnalla myös tarkoitus. Peilipinta nimittäin peilaa osan valosta poispäin laseista, jolloin silmään pääsee vain välttämätön määrä valoa. Siksi peililasit sopivat erityisesti esimerkiksi keväthangille, veneilyyn ja etelän aurinkoon – toisin sanoen kaikkiin voimakkaisiin valaistusolosuhteisin”, jatkaa Werlander.

Useimpiin aurinkolasimalleihin saa linssit myös omilla voimakkuuksilla. Kun aurinkolaseissa on samat voimakkuudet kuin silmälaseissa, lasien vaihtaminen ei rasita silmiä. Aurinkolaseihin saa myös moniteholinssit.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, +358 40 7427379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste