Asiakas ja optikko

Vuoden haastavin ajokausi on täällä – miten hämärässä näkemistä voi helpottaa?

Puolet suomalaisista silmälasien käyttäjistä kokee näkevänsä hämärässä huonommin kuin valoisassa. Vaikeimmaksi ajokeliksi koetaan usein loppusyksy, jolloin on pimeää ja tiet ovat paikoitellen hyvin liukkaat ja jäiset.

Hämäränäkeminen muodostuu kontrastinäöstä sekä kyvystä tottua valaistusolosuhteiden muutokseen. Kontrastinäöllä tarkoitetaan silmän kykyä erottaa eri sävyjä toisistaan ja sillä on suuri merkitys erityisesti aamu- ja iltahämärällä näkemiseen ja esimerkiksi ajamiseen. On hyvin yksilöllistä, milloin hämäränäköhaasteet alkavat. Esimerkiksi raskaus, yleissairaudet ja lääkitykset voivat vaikuttaa silmän toimintaan, mutta useimmiten viimeistään ikänäön alkaessa alkaa hämärällä ajaminen tuntua epämukavammalta.

Näkemiseen liittyvät riskit liikenteessä voi minimoida parhaiten varmistamalla, että käytössä olevat silmälasit ovat ajan tasalla niin voimakkuuksien kuin ominaisuuksien osalta. Lisäksi linsseihin on hyvä lisätä heijastamattomat pinnoitteet sekä sinivioletin valon suodatus, joka parantaa kontrastien erottelukykyä ja rikastaa värimaailmaa.

”Hämäränäkö heikkenee luonnostaan, kun ikää karttuu. Silmän taittavat väliaineet, erityisesti silmän mykiö, samentuu, joten silmän verkkokalvolle ei pääse niin paljon valoa kuin nuorempana. Lisäksi mitä enemmän kaihia henkilöllä on, sitä vaikeampi hänen on nähdä pimeällä”, kertoo optometrian kehityspäällikkö Ritva Kahlos Instrumentariumilta.

Linssien valinnalla on merkitystä hämäränäkemiseen ja ajomukavuuteen. Usein linssit valitaan ennen kaikkea lähinäköä tukevaksi ja digitaalisten laitteiden värittämään elämiseen. Ajamista varten voi olla hyvä harkita Road, joissa on suuri kauko-osuus sekä suodatus, joka parantaa muun muassa kontrastien erottelua. Road-linsseillä ajonhallintalaitteet ja peilit näkee hyvin ilman vääristymiä. Lisäksi linssit suodattavat autojen xenon- ja led-valoista kaikista kovimman ja häikäisevimmän efektin pois, mikä nostaa näkemisen laatua ja lisää näkömukavuutta. Ajolaseissa voidaan ottaa huomioon myös pupillin koon muutoksesta johtuva linssien voimakkuuden muutos – pimeässä pupillin koko muuttuu eri tavalla kuin valoisassa ja voimakkaammat vahvuudet kompensoivat tätä muutosta.

”Laadukkaiden ajamiseen suunniteltujen linssien lisäksi kannattaa varmistaa, että sekä silmälasit että auton tuulilasi ovat puhtaat ja ehjät. Ilmastointi kannattaa suunnata pois kasvoilta, jottei se turhaan ärsytä ja kuivata silmiä ajomatkalla. Tutkituta näkösi ajoissa, panosta välineisiin ja huolehdi silmistäsi, niin ajaminen hämärällä on pidempään miellyttävää ja turvallista”, Kahlos lisää.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 7427379

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste