Optikko tutkii asiakkaan silmiä

IPL-valoimpulssihoidosta apua Sjögrenin syndroomaan

Huhtikuussa vietetään Sjögrenin syndrooman tietoisuuden kuukautta. Yksi uusimmista kuivien silmien hoitokeinoista  on IPL-valoimpulssihoito.

Sjögrenin syndrooma on yleinen tulehduksellinen autoimmuuni reumasairaus, jonka esiintyvyyden arvioidaan olevan 3-4 prosenttia. Oireet puhkeavat yleisemmin 35–45 vuoden iässä ja sairautta tavataan eniten 40–50-vuotiailla naisilla. Sjögrenin syndroomaan kuuluu monenlaisia oireita, mutta yleisimpiä oireita ovat silmien, suun ja limakalvojen kuivuminen. Vaikka sairautta ei voi parantaa, on oireita mahdollista helpottaa.

”Monet havaitsevat ensimmäisenä silmien kirvelyn ja roskan tunteen silmässä. Yleisesti kuivasilmäisyyttä esiintyy siksi, että kyynelnestettä ei erity riittävästi tai kyynelneste haihtuu silmän pinnalta liian nopeasti. Sjögrenin syndroomassa ei erity tarpeeksi. Lisäksi potilailla on usein myös Meibomin rauhasten toimintahäiriö eli öljyä tuottavat rauhaset eivät toimi normaalisti, jolloin vähäinenkin kyynel haihtuu liian nopeasti”, kertoo Instrumentariumin kuivasilmäasiantuntija Aija Hirsimäki.

Sjögrenin syndroomaan liittyvän kuivasilmäisyyden hoitoon on käytetty pääasiassa kostuttavia tippoja. Uusimpien tutkimusten mukaan potilaat saavat myös IPL-valoimpulssihoidosta apua kuivasilmäisyyden oireiden lievittämiseen. IPL-valoimpulssihoito perustuu polykromaattiseen valoon, mikä parantaa öljyä tuottavien Meibomin rauhasten toimintaa ja vähentää luomenreunan tulehdusta.

Rooman Tor Vergata -yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa Sjögrenin syndroomaa sairastavien kuivasilmäisyyttä hoidettiin Lumenis m22 IPL-valoimpulssihoidolla. Tulosten mukaan vaikeasta kuivasilmäisyydestä kärsi ennen hoitojen aloittamista 90 % potilaista. Kolmen kuukauden hoitojakson jälkeen kuivasilmäisyyden vaikeasta muodosta kärsi enää 60 %. Kyse on siis merkittävästä avusta vaikeisiin kuivasilmäisyyden oireisiin.

”Instrumentarium Kuivasilmäklinikoilla on käytössä Lumenis m22 IPL-valoimpulssihoitolaitteet, joilla voimme helpottaa kuivasilmäisyyden oireita. Hoito aktivoi Meibomin rauhasia, jolloin niiden tuottama öljy notkistuu ja sen virtaus paranee. Tällöin kyynelneste ei haihdu niin nopeasti silmän pinnalta ja silmät pysyvät pidempään kosteana”, jatkaa Hirsimäki.

”Teen näyttöpäätetyötä ja näköni heikkeni äkillisesti – syyksi paljastui kuivuudesta johtuva silmän pinnan vaurioituminen. Olin aiemmin kokeillut jo useita erilaisia kosteuttavia silmätippoja, mistä ei tällä kertaa tuntunut olevan riittävästi apua. Kävin Instrumentarium Kuivasilmäklinikalla tutkimuksessa, missä kuiviin silmiin erikoistunut optikko löysi silmieni vauriot. Hän suositteli minulle IPL-valoimpulssihoitoa, mikä yhdessä uusimpien ja tehokkaampien kostutustippojen, luomenreunan hoidon sekä tietoisen räpyttelyn kanssa palautti näköni entiselleen”, kertoo Sjögrenin syndroomaa sairastava Marja Takalo, Tampere

Sjögrenin syndroomaa sairastavien on tärkeää hoitaa silmiä myös kotihoidon keinoin. Oikeanlaiset kostutustipat, kotona tehtävä lämpöhoito ja luomenreunan puhdistus lieventävät kuivasilmäisyyden oireita. Lisäksi Omega-7-lisäravinteet, veden riittävä juominen sekä silmien suojaaminen tuulelta ja auringolta auttavat lieventämään oireita.

Lisätietoja:
Veera Aalto, viestintäpäällikkö, Instru Optiikka
viestinta@instru.fi, 040 742 7379

Lähteet:
https://www.hindawi.com/journals/joph/2021/2023246/

 

 

Instru Optiikka Oy on optisen alan suunnannäyttäjä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Toimimme Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä sekä Virossa Instrumentarium-brändillä. Myymälöitä on yhteensä Suomessa 235 ja Virossa 29, ja yhteensä Instru Optiikka työllistää noin 1000 henkilöä. Vuonna 2023 Instru Optiikan liikevaihto oli 109,5 milj. euroa. Toimintaamme ohjaa halu toimia markkinoiden johtavana näönhuollon ammattilaisena ja asiakkaiden ykkösvalintana – panostamme palvelun ja tuotteiden laatuun, tutkimukseen ja tuotekehitykseen sekä alan uudistamiseen. Kattava myymäläverkostomme, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan kehityksellemme sekä asiantuntevalle asiakaspalvelulle. EssilorLuxotticaan kuuluvat optisen alan ketjut toimivat yhteensä yli 150 maassa yli 190 000 työntekijän voimin kattaen noin 18 000 myymälän myymäläverkoston. Näe enemmän – ole enemmän! Lue lisää: www.instruoptiikka.fi

Instru Optiikka Oy

Instru Optiikka Oy on optisen alan edelläkävijä Suomessa ja Virossa sekä osa kansainvälistä EssilorLuxottica-konsernia. Yritys toimii Suomessa Instrumentarium-, Nissen-, ja Keops-myymäläbrändeillä ja Virossa Instrumentarium-brändillä. Instru Optiikan kattava myymäläverkosto, yli 130 vuoden kokemus ja kansainvälinen yhteistyö luovat vakaan pohjan yrityksen kehitykselle ja asiakaspalvelulle.

Yhteystiedot

Vaihde
puh. 0201 70 7000

Vaihteen aukioloaika 8-16
etunimi.sukunimi@instru.fi

Linnoitustie 3
02600 Espoo

© InstruOptiikka • Rekisteriseloste